Kraljica romske muzike
0

Esma Redžepova održala koncert povodom Dana Roma

FENA
Velika romska umjetnica Esma Redžepova održala je u utorak uvečer koncert u Centru "Sava" povodom Svjetskog dana Roma i tom prilikom čestitala u ime Međunarodne romske organizacije praznik svim pripadnicima toga naroda.

Državna tajnica u srbijanskom ministarstvu kulture Nadica Momirov prije početka koncerta podsjetila je da Srbija predsjedava Desetljećem Roma, aktivnostima kojima promovira kulturu toga naroda, njen značaj, kao i da je poznatu pjevačicu Svjetski sabor Roma proglasio kraljicom romske muzike.

U ime Svjetskog parlamenta Roma Redžepovoj je dodijeljena povelja za očuvanje romske kulture, njenog duha, vjernosti i afirmaciji ovog vida stvaralaštva.

Ona je svojim glasom, uz izvanrednu pratnju ansambla Teodosievski, i ovaj put očarala i digla na noge publiku koja nije bila mnogobrojna koliko njen nastup zaslužuje, dok je izvodila svoje najpoznatije i najatraktivnije numere.

Umjetnica, koju je Međunarodna romska organizacija 2004. godine izabrala za ministricu kulture Roma, Redžepova je sa suprugom Perom Teodosievskim, sada pokojnim, koji je bio i njezin muzički mentor i vođa orkestra s kojim je nastupala širom svijeta, usvojila 47-ero napuštene djece o kojima brine s posebnom ljubavlju.

Za takav humanitarni rad dobila je 15 međunarodnih nagrada i dva puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Redžepova, koja je u Makedoniji i predstavnica UNHCR-a, posvetila se i zbrinjavanju izbjeglica, posebno Srba, Goranaca i Roma s Kosova, koji su napustili domove nakon NATO-ova bombardiranja 1999.

Koncert je održan u organizaciji Ministarstva kulture Srbije, prenio je Tanjug.