Muzika
0

Esma Redžepova i Lozano bez finala Eurosonga

Klix.ba
Esma i Lozano su "zapalili" dvoranu (Foto: AFP)
Makedonski duo kojeg čine kraljica romske muzike Esma Redžepova i njen 27-godišnji kolega Vlatko Lozanoski nije se uspio plasirati u finale ovogodišnjeg, 58. po redu Eurosonga u Malmeu u Švedskoj.

Njihovim ispadanjem iz daljeg toka takmičenja finale Eurosonga dobilo je prilično nepredvidiv ishod. Naime, nijedna zemlja bivše Jugoslavije neće imati priliku da se predstavi ljubiteljima evrovizijske pjesme u subotu, 18. maja.

Podsjetimo, u utorak, u toku prve polufinalne večeri već su "otpale" Crna Gora, Srbija, Hrvatska i Slovenija, dok BiH ove godine zbog nepovoljne finansijske situacije uopšte ne učestvuje na Eurosongu.

Večeras su se u subotnje finale plasirale Mađarska, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Norveška, Island, Armenija, Finska, Malta i Grčka.

U dvosatnom drugom polufinalu nastupilo je 17 zemalja, od kojih je osam pjevalo na maternjem jeziku, među kojima je bila i Makedonija.

U prvom polufinalu u utorak plasman dalje izborili su predstavnici Moldavije, Litvanije, Irske, Estonije, Bjelorusije, Danske, Rusije, Belgije, Ukrajine i Holandije, a direktan plasman u finale kao i svake godine osiguralo je "pet velikih" zemalja - Francuska, Španija, Njemačka, Velika Britanija i Italija. Ovaj put tu je i domaćin Švedska, pobjednik prošlogodišnjeg takmičenja.