Goražde
0

Emir Bukovica nastupio na Festivalu prijateljstva

FENA
EFC i Alberto Ceballos
EFC i Alberto Ceballos
U okviru internacionalnog „Festivala prijateljstva“ u Goraždu sinoć je na centralnoj pozornici nastupio Goraždanin Emir Bukovica u pratnji jednog od najpopularnijih španskih grupa, hard rok benda „King Size Co“.

Ovo je bio jedan od njihovih prvih nastupa u BiH, nakon što je Emir sa svojim „Smrznutim kamilama“ imao nastupe u Sloveniji i Hrvatskoj. „Smrznute kamile“ su trenutno na kraćem odmoru u Hrvatskoj, a Emira na nekoliko koncerata u regiji prati ovaj španski bend. Njihova saradnja i prijateljstvo nastalo prije nekoliko godina okrunjeno je gostovanjem pjevača ove grupe Alberta Ceballosa u pjesmi “Alina" (No Pasaran) za koju su skupa snimili i videospot.

Osim „Aline“ i pjesama s Emirovog novog albuma „No Pasaran“ čija je promotivna turneja u toku, brojna publika sinoć je u Goraždu imala priliku čuti i pjesme s novog albuma španskih rokera.

Njihovom koncertu u Goraždu prethodio je nastup francuskog benda „VIS Straight“ te „Predgrupe“ iz Gračanice.

Atmosferu šeste festivalske noći dodatno je zagrijao sarajevski „Drum orchestra“ koji je u pratnji brojne publike a posebno najmlađih ulicama grada doplesao do centralne pozornice izvodeći na sceni pravi plesni i muzički spektakl. Posebno su sinoć uživali mladi Goraždani za koje je priređen tradicionalni maskembal.

Večeras će centralna pozornica biti u znaku folklora i sevdaha. U okviru festivala 55. godišnjicu uspješnog rada i postojanja obilježit će Kulturno-umjetničko društvo „Azot“ Vitkovići. Njihov rođendan će svojim nastupima upotpuniti i Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde, foklorna grupa iz turskog grada Gaziemira, Jelaški tamburaši, muški vokalno-instrumentalni sastav „Behar“ te brojni interpretatori sevdalinki. Uz ostale publiku će zabaviti Hasiba Agić i Nusreta Kobić dok će specijalna gošća ove večeri biti Hanka Paldum.

Koncertu će prethoditi filmsko-književni karavan Ratka Orozovića i Sabahudina Hadžialića koji će se održati u velikoj sali Centra za kulturu Goražde.