Muzika
0

EMA: Ove godine se očekuje najbolji muzički događaj

FENA
Nekoliko dana prije dodjele Evropskih muzičkih nagrada 2007. (EMA 2007.) postaje sve jasnije da će ovogodišnji muzički događaj biti najbolji. Domaćin je Snoop Dogg, a nastup su već potvrdili Avril Lavigne, Foo Fighters, Mike, My Chemical Romance, Nicole Scherzinger i WILL.I.am ve.-a te mnoge druge zvijezde.

Posljednjih dana pridružili su im se britanska manekenka Lily Cole, zvijezda Napoleon Dynamite, Jon Heder i trećina odlične grupe Destiny's Child Kelly Rowland.

Prvi put ikada na pozornici Evropskih muzičkih nagrada predstavit će se i energični njemački rokeri Tokio hotel, što će obradovati prije svega njemačke gledaoce. Grupa je nastala 2001. godine, u međuvremenu je izdala dva albuma koja su zauzela vrh ljestvica. Prvenac "Schrei" prodali su u trostrukom platinastom tiražu, a na ljestvicama je ostao zavidljivih 66 sedmica.

Trenutno je Tokio Hotel bez sumnje najuspješnija njemačka rok-grupa, koja će velikim hitovima "Monsoon" i "Ready Set Go" uskoro napasti i Veliku Britaniju, SAD i Japan. Prvi napad na svjetski muzički svijet izvest će sa svim žarom 1. novembra.

Babyshambles su u Velikoj Britaniji poznati kao jedna od najuzbudljivijih i ujedno nepredvidljivih grupa. Na njenom čelu je Pete Doherty, koji je 2003. osnovao grupu na garištu The Libertines. Babyshambles su prije mjesec dana izdali drugi album "Shotter's Nation" i dobili odlične kritike britanske štampe.

Aktuelnim hitom Delivery grupa Babyshambles je dokazala da je sve bolja i ujedno na odličnom putu da uskoro postane najbolja.

Borba u kategoriji New sounds of Europe polako prelazi u posljednju fazu budući da su ostala samo još tri kandidata. Do danas je ispalo već petnaest država i petnaest izvođača, nažalost i predstavnica naše regije Makedonka Dani.

Sony Ericsson i MTV Networks, ponosni partneri u toj posve novoj kategoriji, zabilježili su više od četiri miliona glasova od početka glasanja na internetskim stranicama.

MTV i ove godine nastavlja, sada već s tradicionalnim višedimenzionalnim praćenjem dodjele. Tako će gledaoci MTV-a moći da prate ovogodišnju dodjelu istovremeno putem TV ekrana i internetske stranice www.mtvema.com.

Na kraju će nastupiti samo jedan – veliki pobjednik.

Dodjela nagrada EMA 2007. moći će se pratiti u neposrednom prijenosu i na programu MTV Adria – 1. novembra u 21.00 sat.