Muzika
26

Elvir Bandić zapjevao sevdah u Zemaljskom muzeju BiH

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Elvir Bandić je bh. muzičar koji je poznat po interpretacijama jazz, pop i rock pjesama, a sada je odlučio iznenaditi sve i okušati se u tradicionalnoj muzici i sevdahu. U Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu danas je javno predstavio CD pod nazivom "Live in Sevdah".

Na CD-u se nalaze obrade nekoliko sevdalinki poput "U Stambolu na Bosforu", "Kad ja pođoh na Bentbašu", "Kraj tanana šadrvana" itd.

"U vremenu kada globalizacija čini svoje i specifičnosti se spajaju i tako gube, potrebno je biti iskren i ponuditi tradicionalni stav. Takav stav ima za zadatak da nacionalno blago zabilježi i predstavi u vremenu i ponudi još jedan dokaz bezvremenosti. Tradicionalna muzika uvijek ima tendenciju da se prilagodi kroz vrijeme, ponudi nešto staro u novijem načinu iščitavanja", rekao je Bandić na večerašnjem predstavljanju.

Elvir Bandić Banda aktivan je skoro 20 godina na muzičkoj sceni. Ovaj je Tuzlak sarađivao sa mnogim poznatim regionalnim muzičarima, a imao je priliku i da nastupa na Beoviziji. Bandić radi i muziku za pozorište, dokumentarne filmove, videoigre, reklame, a nije mu strana ni klasična muzika.

Često je nastupa sa Jazz Guerrillom u BiH, regiji i šire.

Album "Live in Sevdah" izdala je produkcijska kuća "Tropic" za cijeli svijet u digitalnom izdanju, a na njemu se nalazi 13 tradicionalnih kompozicija.