Muzika
0

Electroacustic trio "Vuneny" 19. januara u "Sa" klubu

FENA
Grupa "Vuneny", predstavnici nove bh. alter pop rok scene nastupit će 19. januara u "SA" klubu.

Bend je osnovan početkom 2003 godine, a činili su ga muzičari Adrijan Zovko i Nedim Ćisić. Potaknuti prijedlogom festivala kratkog filma u Mostaru da naprave soundtrack za film Phillipa Garella, "Le Révélateur" (Francuska, 1968). Za vrijeme zajedničkog rada na soundtracku shvatili su da kombinacija gitare i elektronskih zvukova čini inovativan i originalan zvuk. Nakon završetka tog projekta odlučili su da nastave svirati zajedno pod imenom "Electroacustic Session".

Krajem ljeta 2003. perkusionista i vokal Asmir Šabić se pridružuje projektu (ex-"Alternativa Nova", "UltraRed Orchestra"), što je dalo konačan oblik pomenutom muzičkom konceptu, kao i konačnu odluku da se posvete toj profesiji.

Od tada projekt postoji pod imenom Electroacustic trio "Vuneny". U muzici koju ovaj bend stvara prožimaju se elektronika, sa korjenima u rock-muzici, dub, core, ethno, drum&bass, ambientalne melodije i ekacerimentalni zvuk - to je jednostavno moderan zvuk koji se može prilagoditi svakom prostoru i svakoj publici.

Od njihovg osnivanja do danas imali su više od 60 nastupa u BiH (Mostar, Travnik, Banja Luka, Sarajevo, Zenica), Hrvatskoj (Pula, Dubrovnik, Zagreb), Srbiji (Beograd), Italiji (Lecco, Milano), Njemačkoj (Berlin, Hamburg), Danskoj, Belgiji, Holandiji i Francuskoj.