U 2023. godini
44

Edo Maajka i Amna na IMPALA-inoj listi "100 izvođača na koje treba obratiti pažnju"

L. R.
Edo Maajka i Amna Alajbegović (Foto: Instagram)
Edo Maajka i Amna Alajbegović (Foto: Instagram)
Evropsko Udruženje nezavisnih diskografa IMPALA objavilo je listu "100 izvođača na koje treba obratiti pažnju", a na kojoj su se našli reper Edo Maajka te mlada bh. pjevačica Amna Alajbegović.

Ovo udruženje je u saradnji s Youtubeom napravilo je ovu listu kako bi stavili fokus na mlade muzičke ličnosti i na raznolikost u evropskom neovisnom muzičkom sektoru.

"IMPALA-in proljetni popis uključuje umjetnike iz 30 različitih zemalja i sadrži više od 35 muzičkih žanrova kao što su dril, folk, elektronski, pop, post-punk i brojni drugi. Postoji bezbroj izvođača koje možete poslušati i ogromne količine nezavisnih izdavačkih kuća koje možete otkriti s ukupno 100 evropskih neovisnih umjetnika na koje treba obratiti pažnju ove godine", napisali su na svojoj web stranici.

Tako se na ovoj listi pored Ede Maajke i Amne Alajbegović pronašli još neki izvođači iz regije, kao što su Matija Cvek i Ivan Grobenski iz Hrvatske, Sajsi MC, Vizelj i Klotljudi iz Srbije, Joker Out i Haiku Garden iz Slovenije te Dina Jashari i Lufthansa iz Sjeverne Makedonije.

Pored svakog izvođača napisana je i produkcija kuća s kojom sarađuju, tako da zainteresirani mogu otkriti još neke izvođače na tom tržištu.

Tako je Edo Maajka zbog saradnje s Dallas Recordsom, ali i zbog adrese stanovanja predstavljen kao hrvatski izvođač, dok je Amna (inače rodom iz Bijeljine) u saradnji s IDJ Tunesom ipak predstavljena kao bh. izvođačica.