Tužba za plagijarizam
3

Ed Sheeran pjevao i svirao gitaru na sudu u New Yorku

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pop zvijezda Ed Sheeran pjevao je i svirao gitaru pred porotom na sudu u New Yorku gdje se pojavio zbog optužbi da je plagirao pjesmu "Let's Get it On" Marvina Gayea.
Sheeran je oko sat vremena na sudu opisivao svoju muzičku karijeru te je izveo dijelove pjesme "Thinking Out Loud". Nasljednici Gayeovog koautora Eda Townsenda, tvrde da je pjevač "ukrao" dijelove hita "Letps Get it On", no Sheeran odbacuje optužbe.

"Inspiraciju pronalazim u različitim stvarima u svom životu i porodici", kazao je on tvrdeći da na njega nije utjecao pomenuti R&B hit iz 1973. godine.

Poroti je ispričao kako je njegova pjesma iz 2014. godine napisana u njegovom domu u Engleskoj i to u saradnji s prijateljicom i saradnicom Amy Wadge. Pjevač je rekao da je proces pisanja pjesme započeo dok su razmišljali, a on je u jednom trenutku kazao "I'm singing out now" koja se promijenila i postala naslov pjesme.

"Kad pišem vokalne melodije, to je kao fonetika", istakao je Sheeran.

Nakon toga je uzeo akustičnu gitaru i odsvirao progresiju akorda prije nego je otpjevao uvodne riječi. Muzičar je dodao da je pjesma inspirisana ljubavlju između njegovog djeda i bake, nedavnom smrću djeda i nove romantične veze koju je on tada započeo.

Sheeranovo svjedočenje je uslijedilo nakon što je muzikolog kojeg su tužitelji pozvali svjedočio da dvije pjesme dijele sličnosti.

Pjevač će nastaviti svoje svjedočenje u ponedjeljak.

Novo suđenje dolazi godinu nakon što je Sheeran oslobođen optužbi da je njegova pjesma "Shape Of You" plagijat.