Srbijanski bend
0

E-Play objavio obradu pjesme "Aut" grupe Ekatarina Velika

I. S.
Screenshot: EKV
Screenshot: EKV
Srbijanski bend E-Play objavio je obradu pjesme "Aut" grupe Ekatarina Velika kao dio kampanje podizanja svijesti o sigurnosti žena i djevojčica u javnom prostoru u Srbiji.

U godini u kojoj se kao društvo suočavamo s eksplozijom nasilja, posebno prema ženama i djevojčicama, o čemu govori i povećanje broja femicida u odnosu na protekle godine, sigurnost žena i drugih osjetljivih grupa u javnom prostoru je postala apsolutni prioritet humanih, održivih i sigurnih gradova o kojima maštamo.

Slijedeći tu ideju, UN Women Srbija je podržao Žensko arhitektonsko društvo, kao i pet ekspertskih organizacija civilnog društva, među kojima je i kolektiv Mikser da na terenu u pet gradova Srbije: Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Nišu i Somboru u proteklih godinu dana mapiraju izazove u lokalnim sredinama s kojima se suočavaju naše građanke i prenesu metodologiju i alate donosiocima odluka u tim sredinama za unapređivanje sigurnosti građanki i svih građana u javnim gradskim prostorima.

Rezultat projekta je prijedlog niza urbanističkih, infrastrukturalnih i sistemskih sigurnosnih mjera koje gradske uprave trebaju usvojiti kako se žene više ne bi osjećale kao diskriminisani dio populacije kojima povratak kući često predstavlja veliki rizik.

Kruna ove kampanje je upravo premijera spota koji je nastao u saradnji sa beogradskim bendom E-play, tj. obradom pjesme "Aut" kultnog beogradskog rock sastava EKV, čiji refren "Ona hoda sama kroz grad" na najbolji način sublimira potrebu žena i djevojčica u Srbiji i regionu da se oslobode straha tokom svojih kretnji kroz gradove.