Muzika
0

dZihan & Kamien desetog marta u CDA

Sarajevo-x.com
Bosansko-austrijski dvojac dZihan & Kamien kojeg čine Vlado Džihan i Mario Kamien održat će desetog marta u sali CDA svoj promotivni koncert u Sarajevu.

Dvojica muzičara, jedan rođen u Bosni i Hercegovini, drugi u Švicarskoj, upoznali su se tokom studija početkom devedesetih u Beču gdje i danas žive. U početku sarađuju pod imenom MC Sultan, da bi se od 1998. godine na muzičkoj sceni pojavljivali kao dZihan & Kamien. U njihovoj muzici prepoznajuju se pozicije njihovih rodnih država kao raskrsnica istočnih i zapadnih kultura i tradicija. Iste godine osnovali su vlastitu izdavačku kući Couch Records, a već prvi maxi single "Code: No Pork Please!" najavio je inovativna izdanja ove kuće. Nakon nekoliko objavljenih maxi singlova, inspirisani jazz muzičarima 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, dZihan & Kamien se počinju okretati više organskom zvuku, ne odustajući pri tome od digitalnih tehnika. Snimaju album "Gran Riserva", a godinu dana kasnije u popularnom bečkom jazz klubu Porgy 'n' Bess, sa 22 muzičara na sceni, album "Live in Vienna".

Posljednji projekat na kojem su učestvovali, a koji je objavljen za njihovu izdavačku kuću kolekcija je remixa klasika Jamesa Browna. Okupivši grupu producenata, muzičara i DJ-eva, Couch Records je producirao kompilaciju "James Brown: Dynamite X" koju odlikuje raznolikost muzičkih pristupa, čime su na izvanredan način odali počast pop zvijezdi koja je imala jednu od najuspješnijih, a istovremeno i najkontroverznijih karijera u historiji pop muzike. Osim dZihana & Kamiena, remixe vrhunskih klasika Jamesa Browna poput “Give It Up Or Turnit A Loose”, “Super Bad”, “Soul Power” ili “Sex Machine“ radili su Toshio Matsuura, DJ Cay Taylan i drugi.

Ova kompilacija, kao i ostala izdanja Couch Recordsa od marta mjeseca moći će se nabaviti u svim bolje snabdjevenim CD-shopovima u Bosni i Hercegovini, a kroz distributivnu mrežu Gramofona. Iz Gramofona najavljuju još tri koncerta u CDA tokom marta: Validna Legitimacija (15. mart), The Bambi Molesters (24. mart) i Niköll (31. mart). Koncert dZihana & Kamiena organizira se u saradnji sa Austrijskom ambasadom i Austrian Airlinesom.