Muzika
59

Dženan Jahić: Dašak Kube donosim u sarajevsku Evropu

Klix.ba
Sve popularniji mladi pjevač, plesač i tekstopisac Dženan Jahić nedavno se vratio sa Kube gdje je sa ekipom Hayat Production snimio četiri atraktivna i visokobudžetna spota za nove pjesme "Miramar", "Sexy", "Zlato skriveno" i "Priđi bliže", koje će se naći na novom albumu "Miramar" koji izlazi u maju.

"Kada će spotovi koje sam snimao na Kubi biti prikazani zavisi od toga kada ćemo biti zadovoljni montažom. Do tada nas očekuje dosta posla. Svaka pjesma je drugačija i posebna, tako da spotovi neće ličiti jedan na drugi i bit će jedinstveni i originalni. Naravno u svakom od njih osjetit će se dah Havane, odnosno Kube. Kolijevka plesa chachacha i rumbe, kao i muzike tih plesova je sa Kube, te sam presretan sam sto sam imao priliku doživjeti spoj svega toga. U Havani zaista imate osjećaj kao da ste se vratili mnogo godina unazad, kao da je prošlost sadašnjost - jedva da se možete priključiti na internet i veoma je spor, stara auta iz šezdesetih godina, oskudna hrana... U spotu za pjesmu 'Miramar' sam vozio auto iz 1958. godine. Bilo je neponovljivo iskustvo", kaže Jahić.

U svojoj bogatoj karijeri on je 20 puta bio šampion BiH u latinoameričkim i standardnim plesovima i bez konkurencije je najtrofejniji plesač u BiH, a pravio je i zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima. Zbog toga je Dženanu bilo drago što je mogao u Havani biti dio plesnih priprema, koje organizira jedna od najboljih trenerica na svijetu Barbara Ambrož.

"To je bilo ispunjene mog sna. Pohvalila je moj ples i mojoj sreći nije bilo kraja. Na tim pripremama učestvuju najbolji plesači i treneri iz polja sportskog plesa, sa ciljem da još bolje upoznaju drevne i autentične forme plesova. Plesali smo: danzon, son, guaguanco, bolero, chachacha, rumbu... Bilo je zaista fascinantno slušati lekcije izvorno od kubanskih profesora muzike i plesa. Kubanci vole i njeguju svoju muziku i ples. Tamo se jednostavno svuda pleše, i to je kao način života. Iz tog razloga mi je baš ugodno bilo provoditi vrijeme u Havani. Osjećao sam se svoj na svome, jer se sportskim plesom bavim još od 1997. godine", kazao je Dženan.

Inače, Dženan Jahić će 8. marta nastupiti u sarajevskom hotelu Europe, gdje će za Dan žena izvesti i svoje pjesme "Ajša", "Tajna srca mog", "Mostarski behari"… Ovo je će biti jedinstvena prilika da na sceni vidite jednog od najperspektivnijih mladih bh. pjevača kojeg će pratiti bend vrhunskih muzičara. On je uvijek bio ljubimac pripadnica ljepšeg spola i ovo je njegov poklon svim Bosankama i Hercegovkama.

"Uvijek sam na strani žena i trebamo ih poštovati maksimalno, one su nas donijele na svijet, a one nam i donose novi život na svijet. Volim romantiku i ljubav, tako da sam sretan što ću pjevati u prelijepom hotelu Evropa za Dan žena", kaže Jahić.