Muzika
151

"Dvojka": Sevdah Takht Damira Imamovića uskoro izdaje novi album

Klix.ba
Nakon više od deset godina rada u sevdahu, došlo je vrijeme za šesti album - Sevdah Takht Damira Imamovića uskoro izdaje svoj drugi album, prvi za prestižni Glitterbeat Records.

Novi album pod nazivom "Dvojka", Sevdah Takht Damira Imamovića objavljuje 29. aprila 2016. godine, a najavljujući novo izdanje, Glitterbeat u svom saopštenju za javnost iznosi:

"Damir Imamović je sevdah muzičar iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina. On je jedan od inspiratora koji stoje iza ponovnog rađanja sevdaha (također poznatog i kao 'sevdalinka'), predivne bosanskohercegovačne, stoljećima stare popularne muzičke forme. The Huffington Post nedavno je nazvao Damira 'kraljem sevdaha'. Iako su Damir i njegov bend Sevdah Takht zasigurno najvažniji mlađi eksponenti sevdaha, njihov pristup vođen je neustrašivom posvećenošću tome da ovu strastvenu muziku odvedu u savremene, nepoznate teritorije. Oni su više revolucionari, nego kraljevi."

Sve-balkanski Sevdah Takht (što znači "sevdah ansambl") pored Damira Imamovića (glas i tambur) čine Ivan Mihajlović iz Srbije (bass), Ivana Đurić iz BIH (violina) i Nenad Kovačić iz Hrvatske (perkusije).

Njihov novi album kojeg je producirao Chris Eckman (Bassekou Kouyate, Tamikrest, Aziza Brahim) nosi ime "Dvojka". Snimljen je u Pragu i bit će to njihovo prvo međunarodno izdanje i njihov prvi album za Glitterbeat.