Muzika
309

Dvadeset godina od smrti pjesnika, muzičara i čovjeka Milana Mladenovića

Piše: I.P.
Milan Mladenović, frontmen legendarne jugoslavenke rock grupe Ekatarina Velika, umro je na današnji dan prije 20 godina.

Mladenović je ostati zapamćen kao nosilac imena grupe EKV zajedno sa Margitom Stefanović. Grupa je osnovana 1982. godine nakon kraja Mladenovićevog benda Šarlo Akrobata, a originalni sastav činili su, pored Mladenovića, Gagi Mihajlović, Dušan Dejanović i Zoran Radomirović.

Mladenović je rođen u Zagrebu 21. septembra 1958. godine, sa porodicom se seli u Sarajevo 1964., a u Beograd odlazi 1970. godine. Sa već spomenutim Mihajlovićem on je osnovao svoj prvi bend Limunovo drvo, a svoj prvi samostalni koncert bend ogranizuje 1977 godine.

Već 1989. godine Mladenović je uvidio da se društvo oko njega urušava, a u pojedinim intervjuima osjetilo se napuštanje utopije i zanesenosti koji su se mogli osjetiti u nekim njegovim pjesmama.

“Oko mene, u Jugoslaviji, vlada čemer i jad. Odnosi među ljudima su kranje nesređeni. Ja kao pjesnik i muzičar, svoje dužnosti – znam! Mislim da svojim tekstovima, bez obzira koliko su (ne)shvaćeni, mnogim ljudima 'otvaram vidike' i pružam nove vibracije. Poslije svih onih srceparajućih tekstova o neuzvraćenim ljubavima, isplakanim i neisplakanim suzama, morao je da se pojavi neko normalan, ko sagledava probleme današnjice“, rekao je Mladenović u jednom intervjuu prije 25 godine.

U vrijeme vrhunca popularnosti EKV-a, Mladenović se pridružuje antiratnom projektu Rimtutituki ako koji je ovjekovječen singlom „Slušaj vamo“. Mladenović je i pored spomenutog angažmana često artikulisao antiratne stavove, a jedan od njegovih posljednjih protesta bilo je izvođenje pjesme „Sarajevo“ u Beogradu u aprilu 1994. godine.

U agustu 1994. godine Mladenoviću je dijagnosticiran rak pankreasa, a tri mjeseca poslije preminuo je u Beograd gdje je i sahranjen.

EKV je prestala postojati nakon Mladenovićeve smrti, a jedna ulica u Zagrebu danas nosi njegovo ime.