Muzika
0

Dupli koncert povodom Fete de la Musique

Sarajevo-x.com
U okviru svjetskog muzičkog događaja “Fete de la Musique”, Francuski Institut u BiH u saradnji sa Gradom Sarajevo i Yaman d.o.o. predstavljaju slobodan muzički događaj ispred Katedrale u ulici Ferhadija, 21. juna od 14.00 do 17.30 sati. Na “otvorenoj bini”, razni muzičari i grupe, što profresionalni, što amaterski, će imato priliku da predstave svoj rad i talenat.

Drugi dio manifestacije Fete de la Musique će se dogoditi u klubu “The Bar” sa francuskim producentom i DJem, DJ ClicK, čija mješavina elektra, orijentala, balkanske muzike, jazz-a i dub-a ga čini “jednim od najinteresantnijih francuskih DJeva svjetske muzike”. Sa početkom u 21h, DJ Clicka će podržavati lokalni DJ El Manjo i orijentalni plesni performance.

[SLIKA]1[/SLIKA]1982. godine je Francusko Ministarstvo kulture započelo ovaj projekat, i od tada se Fête de la Musique održavao u više od 100 zemalja u Evropi i svijetu. Događa se svakog 21 juna, dana ljetnje ravnodnevice na sjevernoj hemisferi.

Zahvaljujući impulsivnosti I dinamičnosti Franscuske kulturne mreže u inostranstvu (odjel Kulturnih poslova u Francuskim ambasadama, francuskim kulturnim Centrima i Instituima i Francuskim Alijansama) Fete ima važan inernacionalni rast.

Potpuno drugačiji od muzičkih festivala, Fete de la musique je iznad svega besplatna i pristupačna fešta, otvorena za sve učesnike (amatere ili profesionalne muzičare) koji žele da na njemu nastupaju. Ovaj Dan muzike dopušta izražaj svih stilova muzike u veseloj atmosferi. Cilja na veću publiku, radeći na tome da približi muzičku praksu mladima i ne tako mladima, iz svih društvenih pozadina. Daje mogućnaost da iskomunicirate i podijelite veoma posebne momente kroz muziku.

Muzičari su zamoljeni da izvode svoju muzike besplatno i ulaz na sve koncerte je besplatan.