Muzika
0

Dugme podiglo na noge 70.000 Zagrepčana

Večernji list/Sa-X
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Velikim hitom "Nakon svih ovih godina" Alen Islamović sinoć je na Dinamovom stadionu u Maksimiru pred oko 70.000 obožavatelja otvorio spektakularni koncert legendarnog rock-sastava Bijelo dugme, koji se ponovno okupio nakon 16 godina.

Bila je to velika pobjeda muzike, Bijelog dugmeta, i naročito njegove zagrebačke publike, koja je ispunila stadion gotovo do posljednjeg mjesta. No velika gužva nije smetala raspoloženom mnoštvu da ponovo uživa u omiljenim, poznatim velikim hitovima Gorana Bregovića i njegovih Dugmića, koji su nadživjeli vrijeme u kojem su nastali, izvještava novinar Večernjeg lista.

Islamović, inače posljednji pjevač Dugmeta, publiku je digao na noge izvevši još šest pjesama. Potom je na scenu izašao drugi pjevač Dugmeta, Mladen Vojičić-Tifa, počevši svoj nastup u velikom stilu pjesmom “Lažeš zlato”.

Nastavio je izvedbama “Esma”, “Meni se ne spava”, “Jer kad ostariš”, “Da te bogdo ne volim”, “Padaju zvijezde” i “Radi radio”. A čuvši prve taktove “Selme” i glas Željka Bebeka, prvog vokala Dugmeta, publika je pala u delirij, piše Večernji list.

Na oduševljenje mase, Bebek je izvodio pjesme iz najboljih vremena legendarnog benda - “Piši”, “Da sam pekar”, “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”... i dakako, jednu od najvažnijih u Bregovićevu opusu “Sve će to mila moja, prekriti ružmarin i šaš”. Nije moglo proći ni bez “Zaboravi ako možeš”, “Svi marš na ples”, “Doživjeti stotu”, i na kraju za veliki finale - “Sanjao sam noćas da te nemam”.

Dugme je u Zagrebu nastupilo u punom sastavu uz tri pjevača, gitarista Bregovića, basista Zorana Redžića, klavijaturiste Vladu Pravdića i Lazu Ristovskog, bubnjare Milića Vukašinovića i Điđija Jankelića, te gudače, klapu Nostalgija, trubače, i bugarske pjevačice.

Ukupno 43 svirača i pjevača na pozornici. Oduševljenoj je publici nostalgično podsjećanje na stare ljubavi, na pjesme koje su pjevali u mladosti ili u nekim posebnim životnim trenucima, bilo puno važnije od tehničke izvedbe. Bis koji je uslijedio donio je još pregršt hitova – “Pristao sam bit ću sve što hoće”, “Loše vino”, “Evo, zaklet ću se”, sve do najvećih uspješnica - “Ružica si bila” i “Tajne veze”.

I drugi bis pokrenuo je erupciju oduševljenja, uz “Tako ti je mala kad ljubi Bosanac”, “Lipe cvatu”, “Đurđevdan” i “Hajdemo u planine”...

"Hvala vam svima za ovaj dan, najljepši u životu, u ime svih nas!"- uzviknuo je Bregović na kraju drugog bisa.