Brit Awards 2009.
0

Duffy je sinoć postala britanska princeza popa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na ovogodišnjoj dodjeli muzičkih nagrada za britanske izvođače Brit Award briljirala je 24-godišnja velška pjevačica Duffy koja je u srijedu navečer u Londonu sa sobom odnijela čak tri nagrade.

Duffy je tako proglašena najboljom pjevačicom, najboljim debitantom, a njen album prvijenac Rockferry najbolji je britanski album, objavili su britanski mediji.

Najbolji britanski bendovi Coldplay i Take Take, na iznenađenje svih, nisu dobili nijednu nagradu, a rokeri koji su veliki uspjeh doživjeli s pjesmom i albumom "Viva La Vida" i veterani-povratnici i Take Thata napustili su salu praznih ruku uprkos nominacijama u pet kategorija.

Dodjela je imala veličanstven početak, a domaćica večeri bila je australska pjevačica Kylie Minugue, te zvijezde sitkoma "Gavin & Stacey" James Corden i Mathew Horne koji su se pojavili u crvenim haljinama i plastičnim čizmama do iznad koljena. Zajedno su izveli komičnu verziju Kyline pjesme "Can't Get You Out of My Head".

Ipak, zvijezda večeri svakako je bila Duffy koja je, nakon preuzimanja treće nagrade, suzdržavajući suze radosnice izgovorila: "Ne mogu vam objasniti koliko mi ovo znači. Mnogo vam hvala."

Ženski bend Girls Aloud dobio je nagradu za najbolji britanski singl za pjesmu "The Promise", a heavy metal grupa Iron Maiden nagrađeni su za najbolji nastup uživo.

Najbolji britanski pjevač je 50-godišnji Paul Weller, a nagrada za životno djelo otišla je u ruke dvojca iz grupe Pet Shop Boys.

Američki rock bend Kings of Leon nagrađen je kao najbolji strani bend, a njihov album "Only By the Night" najbolji je internacionalni album.

Najbolja strana pjevačica je Katy Perry, koja se proslavila hitom "I Kissed a Girl".