Muzika
310

Dubioza začarala Beč i prikupila novac za 1.200 školskih paketa

Klix.ba
Davno rasprodani bečki koncert Dubioze kolektiv u organizaciji udruženja za podršku socijalno ugrožene djece u Bosni i Hercegovini "Futurebag – Torba za budućnost" donio je veliku radost na lica 480 sretnih posjetilaca koji su na vrijeme osigurali ulaznice.
Foto: Vedran Pilipović
Foto: Vedran Pilipović

Energetski spektakl oduševio je istom mjerom ljude porijeklom sa Balkana kao i izvorne Austrijance i goste drugih nacija naseljene u ovom gradu. Sav doprinos ostvaren na koncertu će se koristiti direktno i transparentno za nabavku ergonomskih školskih torbi i pribora, te će se novcem prikupljenim na ovom koncertu obezbjediti školskih paketi za više od 1.200 mališana širom BiH.

Poslije skoro trogodišnjeg odsustva Dubioza kolektiv je izazvala pravu eksploziju interesovanja za ulaznicama u Beču, te je koncert već mjesec dana unaprijed bio rasprodan, što je prava rijetkost kada su u pitanju koncerti domaćih bendova u Beču. U prtljagu su članovi najuspješnijeg i najvrednijeg benda iz regiona pored bezbroj već daleko poznatih hitova kao što su "Blam blam", "Kažu", "Kokuz", "USA" itd. sa sobom imali i tri sasvim nove pjesme sa nadolazećeg albuma koje su vrlo kratko prije bečkog koncerta objavili na EP-u "Happy Machine".

Foto: Vedran Pilipović
Foto: Vedran Pilipović

Dubiozin koncept besplatnog postavljanja svih svojih muzičkih učinaka putem interneta, kojem su se intenzivno posvetili u novoj pjesmi "Free.mp3", doprinio je tome da je bečka publika spremno dočekala bend i sa njima u glas pjevala.

Svirka u Beču za Dubiozu je početak urnebesne turneje po zapadnoj Evropi koja će ih u sljedeće četiri sedmice odvesti na čak 23 koncerta u sedam zemalja.

Brano Jakubović je na pitanje o izvoru energije potrebne za ovakve poduhvate sa osmijehom izjavio: "Poslije skoro 70 koncerata od početka godine, proveli smo većinu septembra bez nastupa. Bilo je vrijeme da se počnemo ponovo kotrljati".

"Veoma smo sretni što smo baš ovdje započeli ovu turneju i što smo imali ovako sjajnu publiku. Neke od pjesama smo prvi put izvodili pred ovim ljudima tako da je ovo i za nas u svakom slučaju bilo jako izazovno. Bio je ovo do sada naš najdraži nastup u Austriji", izjavio je Adis Zvekić.

Foto: Vedran Pilipović
Foto: Vedran Pilipović

"Posebno nam je drago što je ovaj koncert bio humanitarnog karaktera i što će Futurebag novcem prikupljenim od ulaznica usrećiti tako veliki broj djece u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je ovo jedan od projekata koji je nažalost žarko potreban djeci naše domovine i sretni smo što smo našim nastupom mogli doprinijeti njegovom uspjehu", riječi su Vedrana Mujagića, jednog od osnivača Dubioze kolektiv.

Kroz podršku sponzora koji su snosili sve troškove koncerta, Futurebag je bio u stanju da koristi sav doprinos za humanitarne svrhe.

Predsjednik udruženja Kemal Smajić je poručio: "Izrazito smo zahvalni kompaniji Brajlović Austria i austrijskim političkim partijama SPÖ i Die Grünen, koji su nas još jedanput podržali u našem radu. Organizovanje koncerta Dubioze kolektiv je većduže vremena bio cilj našeg udruženja jer njihovi tekstovi ukazuju upravo na one probleme kroz koje je rad našeg udruženja uopšte potreban. Ubijeđen sam da bi upornost, trud i profesionalnost benda trebali da služe kao uzor mladima u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Njihov uspjeh je dokaz da se čestit rad apsolutno isplati i da čak i u korumpiranom političkom sistemu kakav vlada u BiH postoji alternativa".

Foto: Vedran Pilipović
Foto: Vedran Pilipović

UG Futurebag će već u novembru nastaviti organizovanje humanitarnih manifestacija. Tako će 8.11.2014. organizovati humanitarni turnir u malom nogometu, a samo sedam dana poslije toga nastavljaju svoj projekat "Wiener Sevdah" (Bečki Sevdah) sa organizacijom humanitarnog nastupa benda Divanhana, saopćeno je iz ovog udruženja.