|

Reakcija na pisanje Jutarnjeg lista: Dubioza kolektiv osniva paralelni bend

Reakcija na pisanje Jutarnjeg lista: Dubioza kolektiv osniva paralelni bend
2.365
Klix.ba
14.2.2014. u 14:12
179
komentara
2,3k

dijeljenja
Reakcija na pisanje Jutarnjeg lista: Dubioza kolektiv osniva paralelni bend Dubioza kolektiv
Bh. bend Dubioza kolektiv odgovorio je na pisanje u Jutarnjem listu gdje su ih opisali kao "dominantno bošnjački bend".
"U prvim danima nasilnih prosvjeda u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Bihaću i Mostaru hrvatski su internetski portali krajnje lijevog usmjerenja naprosto vrvjeli člancima podrške socijalnom buntu u Bosni i Hercegovini. Stvarao se dojam da je poruka koju svjetski poznati reggae-ska-punk bend iz Zenice Dubioza kolektiv zadnjih šest godina sa svojih albuma šalje domaćoj i stranoj javnosti napokon dospio do građana BiH i da je u susjednoj državi na djelu stvaranje nekog sasvim novog postnacionalnog bosanskog identiteta koji će ujediniti pripadnike sva tri konstitutivna naroda i okrenuti ih protiv njihovih stvarnih neprijatelja - političke elite stasale na Daytonskom ugovoru. No, kao što je sastav Dubioze kolektiv dominantno bošnjački, tako su se i prošlotjedni prosvjedi odvijali isključivo u dominantni bošnjačkim gradovima i kantonima (u podijeljenom Mostaru u njima su sudjelovali gotovo isključivo Bošnjaci iz istočnog dijela grada), dok su srpski entitet i hrvatski krajevi Federacije BiH uglavnom ostajali nijemi promatrači zbivanja", piše Jutarnji list.

Na ovakvo pisanje uslijedio je odgovor najpopularnijeg bh.benda.

"Ponukani vašim tekstom došli smo na ideju da osnujemo još dva benda Dubioza kolektiv koji će biti popunjeni članovima iz adekvatnih dominantnih etničkih skupina na odgovarajućim teritorijama. Možda bi se onda bolje uklopili u vaš fašistički svjetonazor u kojem je etnički predznak važniji od sadržaja.

Dubioza kolektiv može biti sve samo ne "dominantno bošnjački", "dominantno hrvatski" ili "dominantno srpski" bend ali nam se čini da su stavovi izneseni u vašem tekstu dominantno šupački.

Mi kao ljudi prosto ne prihvatamo takvo prebrojavanja krvnih zrnaca. Ako ćemo već ići u detalje, na nedavno održanom popisu stanovništva, niti jedan od članova benda se nije izjasnio kao Bošnjak. Dragi autore, možda će vas šokirati činjenica da u našim redovima imamo čak i jednog člana iz Srbije koji svira saksofon.

Vi i vaši istomišljenici iz medija neprekidno pokušavate umanjiti socijalni i nadetnički karakter nezadovoljstva građana i umjesto toga pokušavate u prvi plan staviti nepostojeći međunacionalni sukob i zaštitu "nacionalnih interesa" pojedinih etničkih grupa. Zaboravljate da je gladan Srbin, Hrvat, Bošnjak ili Ostali prije svega osoba praznog želuca, a tek nakon toga pripadnih nekog od konstitutivnih (ili nekonstitutivnih) naroda.

Jedna od rijetkih stvari oko kojih se BiH političke elite savršeno slažu da državna imovina koja vrijedi (telekomi, energetski sektor itd.) treba biti prodata. Kada se sve što vrijedi rasproda, narodi koji žive u BiH bez obzira na ustavni poredak i etničku pripadnost će konačno imati punu ravnopravnost. Ravnopravno će naslijediti dugove koje će otplaćivati MMF-u i podjednake rupe u stomacima.

Često smo u Hrvatskoj i ono što i vidimo i čujemo od naših prijatelja je da su i kod vas stomaci dominantno prazni, da su plate dominantno male, da su političari dominantno korumpirani i da vrlo skoro možete očekivati dominantno hrvatske prosvjede", stoji na kraju odgovora Dubioze kolektiv na današnje pisanje Jutarnjeg lista.
Prijavi grešku


Komentari (179)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...