Muzika
0

Dubioza kolektiv na Eurosonicu

Sarajevo-X
Dubioza kolektiv će kao jedina grupa sa područja bivše Jugoslavije sudjelovati na festivalu Eurosonic koji će se održati naredne sedmice u holandskom gradu Groningenu.

Radi se o jednom od važnijih festivala te vrste u Evropi. Osim velikog broja posjetilaca, ovaj trodnevni događaj koji se održava u sklopu godišnjeg seminara muzičke industrije zemalja Beneluxa “Nordeslaag”, posjećuju koncertni agenti, menadžeri i drugi sudionici u muzičkom biznisu. Na taj način stiču uvid u aktuelnu evropsku muzičku ponudu, te je festival mjesto dogovora i planiranja koncertnih i diskografskih aktivnosti. Zanimljivo je izdvojiti da su prošle godine na ovom festivalu, između ostalih, nastupile grupe Seeed i Franz Ferdinand, a iz BiH je nastupio Adi Lukovac.

Nastup na Eurosonicu bit će prilika da Dubioza kolektiv promovira svoj debi album i nedavno objavljeni maxi single “Open Wide” koje je objavila izdavačka kuća Gramofon.

Suorganizator festivala je EBU – Evropska unija za radiodifuziju, a organizator nastupa ove grupe je Javni radio-televizijski servis BiH - BH Radio 1.

Koncert Dubioze kolektiva planiran je za četvrtak 13. januara u 23.45 u dvorani Simplon u Groningenu.