Muzika
46

Dubioza kolektiv "izbacila" tri nove pjesme, jedna u potpunosti na španskom jeziku

Klix.ba
Foto: Dubioza kolektiv
Foto: Dubioza kolektiv
Bh. bend Dubioza kolektiv je danas zvanično objavio tri nove pjesme, koje su svojevrsna najava za nadolazeći, 7. album benda koji izlazi sljedeće godine.

EP pod nazivom "Happy Machine" donosi tri nove pjesme - "No Escape", "Free" i "Hay Libertad", od kojih su dvije na engleskom, a jedna na španskom jeziku.

Prvu od pjesama - "No escape (from Balkan)", zajedno sa spotom, imali smo priliku čuti nedavno, a sudeći prema broju YouTube pregleda (skoro 130.000 pregleda u četiri dana), u pitanju je sljedeći veliki hit benda.

"No escape (from Ballkan) govori o gastarbajteru koji je napustio svoju rodnu zemlju u potrazi za boljim životom na Zapadu, te se sad suočava sa razočarenjima", kažu članovi benda.

Pjesma "Free (Pirate Bay Song)" posvećena je osnivačima sitea Thepiratebay, čovjeku po imenu Per Gottfrid Svartholm Warg a.k.a. anakata kojeg trenutno drže u zatvoru u Danskoj i koji se suočava sa sedmogodišnjom zatvorskom kaznom, te Peteru Sunde Kolmisoppiju a.k.a. brokep koji se nalazi u zatvoru u Švedskoj.

"Pjesma se bavi pitanjima autorskih prava, privatnosti i slobodi informacija u digitalnom dobu", navode momci.

Španski bend La Pegatina gost je na pjesmi "Hay Libertad", a ovo je prva pjesma Dubioze kolektiv snimljena u potpunosti na španskom jeziku.

Naslovnicu novog EP-a je dizajnirao basista Vedran Mujagić, a "Happy Machine" je dostupan za download na ovom linku.