Muzika
14

Druženje kreativnih muzičara: Letu štuke na Converse Rubber Tracks radionici

Svjetski priznati muzički program "Converse Rubber Tracks", koji omogućava neafirmisanim bendovima snimanje u profesionalnom studiju RTV Vojvodine u Novom Sadu, uz mentorsku podršku domaćih i stranih producenata iz Converse Rubber Tracks studija iz Brooklina, održat će drugu radionicu u Sarajevu 13. decembra 2014. godine u 13:00 sati u Art kinu Kriterion.

Ovaj put, na radionici će o radnoj atmosferi i snimanju u studiju govoriti popularna sarajevska grupa Letu štuke.

"Vjerujem da Converse Rubber Tracks može da ponudi mladim muzičarima novo iskustvo ukoliko ga nisu stekli do sada. Svirati u studiju se u dosta segmenata razlikuje od sviranja na sceni ili u prostoriji za probe", istakao je Đani Pervan, bubnjar benda Letu Štuke.

Radionica je besplatna i otvorena za sve, ne samo za muzičare.

"Radionica će biti vrlo otvorenog karaktera. Moći će se postavljati pitanja. Cilj je da sadržaj bude što jednostavnije iskomuniciran bez mnogo tehničkih detalja. Ali i eventualna pitanja kompleksnijeg karaktera neće ostati neodgovorena”, dodao je Pervan.

Letu štuke su, sada već davne 2004. godine snimili demo za petnaestak pjesama, čiji je autor Dino Šaran, da bi prvu pjesmu 'Sunce' sa gostima Darkom Rundekom i Cargo Orkestrom snimili 2005., kada su i izdali prvi album pod imenom "Letu štuke". Uslijedile su serije koncerata, a potom i objavljivanje novog albuma "Protein ii ugljikohidrati" na proljeće 2008. Njihov posljednji album "Brojevi računa" svjetlo dana ugledao je prije dvije godine.

Letu štuke su jedan od najpoznatijih i najorginalnijih bendova ex Yu prostora i njihovo iskustvo i znanje će sigurno pomoći svim mladim bendovima koji se odluče učestvovati na radionici "Converse Rubber Tracks" u Sarajevu.

Sve planirane radionice održat će se do marta naredne godine, kada će uslijediti centralni dio programa "Converse Rubber Tracks": prijavljivanje bendova i glasanje. Prijave će biti omogućene popunjavanjem online aplikacije i slanjem materijala preko portala converse.rs, a prijaviti se mogu svi zainteresovani bendovi, bez obzira na vrstu muzike koju sviraju. 15 bendova koji budu imali najveću podršku fanova ući će u najuži krug, a od tog broja stručni žiri će odabrati njih sedam koji će dobiti priliku snimati u profesionalnom studiju RTV Vojvodine u Novom Sadu. Izvođači će moći u studiju provesti dovoljno vremena na stvaranju materijala, a zatim i zadržati puno pravo na svoju glazbu.

Takmičenje "Converse Rubber Tracks" do sada je organizovano u SAD-u, Brazilu, Španiji, Njemačkoj i Holandiji te je više od 500 muzičara imalo priliku da doživi unikatno iskustvo snimajući u vrhunskim profesionalnim studijima sa timom iskusnih producenata, bez ikakvih troškova.

Više informacija o platformi Converse Rubber Tracks možete pronaći na web stranici converse.rs.