Švedska u fokusu
101

Društvenim mrežama kruži teorija zavjere da je pobjeda Loreen namještena: Previše slučajnosti

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon pobjede Loreen na 67. izdanju Eurosonga istovremeno su na društvenim mrežama pokrenute teorije zavjere o namještanju rezultata, a mnogi su uvjereni da je sve iscenirano kako bi Švedska bila domaćin na 50. godšinjicu pobjede ABBE na ovom takmičenju.

Loreen je sinoćnjom pobjedom na Eurosongu ušla u historiju kao prva žena koja je dva puta trijumfovala na takmičenju, a ukupno je osvojila 583 boda.

Od toga je 243 dobila od publike, međutim, zanimljivo je da joj niti jedna zemlja nije dodijelila maksimalan broj bodova tokom telefonskog glasanja.

Dok nije neočekivano da su mnogi nezadovoljni pobjedom švedske predstavnice i porazima njihovih favorita, na društvenim mrežama je pokrenuta i teorija zavjere da je njena pobjeda namještena.

Naime, u brojnim objavama, prije svega na Twitteru, pominju "slučajnost" da naredne godine kultna švedska gupa ABBA obilježava 50 godina od njihove pobjede na Eurosongu s pjesmom "Waterloo" te da će ova država biti domaćin upravo takmičenja u to vrijeme.
"Producenti Eurovizije dok smišljaju način da Švedska pobijedi u vrijeme ponovnog okupljanja ABBA-e za 50-tu godišnjicu", "Loreen koja pobjeđuje za Švedsku kako bi Švedska bila domaćin za 50. godišnjicu pobjede ABBA-e", samo su neki od komentara.

Mnogi su isticali da ne tvrde da je namješteno, ali da je tu "previše slučajnosti".

Podsjetimo, ABBA je pobijedila na izdanju takmičenja 1974. godine nastupajući u Brightonu, koji je bio domaćin Eurosonga u ime prethodnog pobjednika Luksemburga.