Muzika
0

Drum Sounds of Istanbul u art kinu Kriterion

Sarajevo-x.com
Ostalo je još pet dana do velikog party-a pod nazivom Drum Sounds of Istanbul, na kojem će nastupiti izvođači iz Turske i Bosne i Hercegovine. Party se održava 26. novembra u art kinu Kriterion sa početkom u 22:30 sati.
Ovaj projekat ima za cilj predstaviti i promovirati istanbulsku alternativnu elektronsku Dubstep/DNB muzičku scenu kao i potaknuti uspostavljanje saradnje između izvođača iz Turske i naše zemlje. U art kinu Kriterion će nastupiti Gantz, Exnihilo i Voodocoder iz Turske, te Billain i Zlijay iz Bosne i Hercegovine.

Projekat Drum Sounds of Istanbul nastao je iz želje i potrebe za prezentiranjem turske urbane kulture i bogatog muzičkog kolorita grada Istanbula, kao i njegove sveobuhvatne kulturno - umjetničke slojevitosti i raznolikosti. Istanbul svojom bogatom kulturno-hisotrijskom svijesti utječe i na oblikovanje mladih urbanih muzičara, tako da njihov zvuk nosi elemente iz bogate riznice muzičkog stvaralaštva, koje je tokom stoljeća akumulirano na prostorima različitih regija Turske, a ti elementi su inkorporirani u različite moderne muzičke elektronske forme.

Kao dodatak ovom nesvakidašnjem muzičkom događaju planirano je postavljanje prodajnog štanda sa radovima mlade turske umjetnice Aylin Bilgic, koja je diplomirala na Odsjeku za obradu keramike Marmara Univerziteta, a koja se pored kiparstva bavi i modeliranjem jedinstvenih komada nakita od keramike.

Ulaznice po cijeni od 5 KM se mogu kupiti na dan partija u art kinu Kriterion.

Važno je napomenuti da će sav prihod od ulaznica biti namijenjen opremanju muzičke sobe u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.