Muzika
7

Drugo ime za rock: Poznati o smrti legendarnog Chucka Berryja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Velikani rock'n'rolla, brojni muzičari i poznate ličnosti odmah su odali počast Chucku Berryju istakavši da je njegova smrt veliki gubitak i da će muzička legenda nedostajati svima koji vole rock.

"Ako biste pokušali naći drugo ime za rock, možda biste ga zvali Chuck Berry", rekao je jednom prilikom John Lennon o muzičaru koji je utjecao na mnoge muzičare i rock zvijezde i čije su pjesme obrađivali Beatlesi, Rolling Stonesi, Elvis Presley i mnogi drugi.

"Veoma sam tužan zbog njegove smrti. Želim mu zahvaliti za svu inspirativnu muziku koju nam je poklonio. Osvijetlio je naše tinejdžerske godine i udahnuo život našim snovima da postanemo muzičari i izvođači. Njegova muzika nas je obilježila", rekao je Mick Jagger.

Gitarista Saul Hudson, poznatiji kao Slash, na Instagramu je napisao da je Chuck Berry kralj rock'n'rolla.

"Srce mi se slomilo kada sam čuo da je preminuo. On je nesumnjivo bio kralj. počivaj u miru", napisao je.

Lanny Kravitz opisao je Berryja kao osobu koja je rock'n'roll učinila mogućim.

"Niko od nas ne bi bi ovdje bez tebe", napisao je na svom Instagram profilu.

Rod Stewart je naglasio kako je s Berryjem sve počelo.

"On je inspirsao sve nas. Prvi album koji sam kupio bio je njegov 'Live at the Tivoli' i nakon toga nisam bio isti", napisao je na Twitteru.

I Bill Clinton je iznio svoje mišljenje o legendarnom muzičaru.

"Njegov život je blago i trijumf. Chuck Berry nikada neće biti zabroavljen", napisao je bivši američki predsjednik na Twitteru.

Gitaristi Joeiju Bonamassai ponestalo je riječi pa je npisao samo: "Wow.. Chuck Berry ... Počivaj u miru..".

"Chuck Berry je spajao blues i swing i tako je nastao fenomen ranog rock'n'rolla", napisale su The Jacksons, legende Motowna.

Kantautor Huey Lewis opisao ga je kao najvažniju figuru rock'n'rolla ističući kako će njegova muzika i utjecaj trajati vječno.

"Chuck Berry bio je najveći rocker, gitarista i najveći tekstopisac najboljeg rock'n'rolla koji je ikad živio. To je ogroman gubitak", napisao je Bruce Springsteen.

Berry je preminuo u devedesetoj godini. Pronađen je mrtav u svojoj kući na adresi Buckner Road u ST. Charlesu.