Ulaz slobodan
140

Drugi Ilidža Rock Fest 10. augusta na Ljetnoj pozornici

Klix.ba
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i značajne posjete, Ilidža Rock Fest bit će održan i ove godine, tačnije 10. augusta na Ljetnoj pozornici Ilidža s početkom u 18:00 sati..

Ilidža Rock Fest u organizaciji YU caffea Ilidža je projekt koji pokušava na Ljetnoj pozornici Ilidža ponuditi lijepu zabavu i druženje. Festival je primarno zamišljen da bendovima koji su manje zastupljeni u medijima, kao i bendovima koji su na početku svojih karijera ponudi scenu Ljetne pozornice da bi se autorskim radom predstavili publici. Na prvom festivalu učestvovali su bendovi S.P.U.K, PNA, Mustang, Pro Rocks, Lokomotiva, Lijepi brener, Gordan Dizdarević Grk, Muris Varajić, a noć je upotpunio koncert sarajevskog benda Konvoj. Više o festivalu kao i galeriju fotografija možete pogledati na internet-stranici festivala.

Uzevši u obzir da ovakvih događaja na Ilidži skoro da i nema, festival je prošao bolje nego što se očekivalo. Da je bitno druženje i promocija bendova potvrđuje i to da je ulaz bio slobodan, što će biti slučaj i ove godine. Festival će se održati u petak 10. augusta s početkom u 18:00 sati.

Za ovu godinu učešće su potvrdili bendovi Pank Flojd iz Sarajeva, Dum Dum iz Sarajeva, Domino efekt iz Brčkog, Generacija bez kompasa iz Srebrenika, a definitivno zvijezde večeri će biti članovi benda Nervozni poštar, koji svoj nastanak vežu za Ilidžu.

Domino efekt

Bend je nastao polovinom 2011. godine, osnovali su ga Miloš Majinović (vokal), Goran Prodan (gitara), Siniša Mihajlović (bubanj) i Nikola Knežić Džon (bas gitara). Svaki muzičar ponaosob rastao je i svirao pod uticajem različitog muzičkog žanra, a sinteza svega toga može se primijetiti na autorskim pjesmama, na kojima aktivno rade od samog početka. Tokom svog postojanja nastupali su na festivalima širom BiH, ali i kao predgrupa raznim domaćim bendovima kao što su Neverne Bebe, Van Gogh, Hladno Pivo, Zabranjeno pušenje i drugi. U junu 2015. godine objavljuju prvi materijal pod nazivom ''Mehanizam'' sa tri pjesme na njemu, ''Da li da oprostim'', ''Osjeti strah'' i ''Noć'', a već u oktobru 2015. objavljuju spot za pjesmu ''Da li da oprostim'' , koji su radili u vlastitoj režiji. U junu 2016. godine je objavljen spot za pjesmu ''Noć'' koji rađen pod dirigentskom palicom Boška Jovičića u KUKA produkciji. 

Pank Flojd

Pank Flojd je Sarajevski bend koji je nastao 28. decembra 2016. godine kada su Kenan Avdić, Ademir Mulaosmanović, Fariz Ablaković, Ivor Šarkić i Damir Kaučić, tadašnji članovi benda, imali svoju prvu probu u USD-u. Bend je kratko vrijeme svirao u toj postavi da bi u martu mjesecu sljedeće godine Damir napustio bend. Nakon Damira, kao zamjena, došao je Mak Krstić te je ujedno pozvan i drugi vokal Amar Bilić. U toj formaciji bend počinje i rad na svojim prvim autorskim radovima. U tom periodu nastaju pjesme "Rođen u Šeheru" i "Passat pijačar".

Generacija bez kompasa

Generacija Bez Kompasa osnovana je 1991. godine u Srebreniku. S obzirom na ratno stanje, u tom periodu bend se sporadično i vrlo rijetko sastajao. Svirali su obrade svojih muzičkih uzora kao što su Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath. Krajem devedestih godina prošlog vijeka bend počinje aktivnije da svira i radi na autorskim pjesmama. To je rezultiralo debitantskim album naziva “Epitaf”, koji je izdat pod okriljem Sarajevo diska 2002. godine. Album je po mišljenju mnogih rock kritičara iz BiH bio izuzetno dobar, međutim, zbog neadekvatne promocije, nije postigao neki veći uspjeh. Nakon toga Generacija Bez Kompasa, usljed privatnih obaveza članova benda kao i zbog određenih međusobnih sukoba u bendu prestaje da radi i svira. To traje do 2006. godine kada dolazi do promjena u bendu i bend se ponovo okuplja i počinje da svira. Na mjesto bubnjara dolazi Muharem Bajraktarević, dok na mjesto frontmena dolazi mladi pjevač iz Srebrenika Malik Smajlović. To je bila prekretnica u samom radu bendu koji počinje sve učestalije svirati i postepeno raditi na novim pjesmama. 
Potom 2008. godine bend učestvuje na festivalu zabavne muzike u Bihaću i gdje nakon duže vremena objavljuje novi singl pod nazivom “Kad poželiš”. Nakon toga na red dolaze i drugi festivali gdje bend polako radi na promociji i uporedo na stvaranju novog albuma. U međuvremenu bend radi i tribute projekt u čast progressive rock pionirima bivše Jugoslavije, grupi Smak koji prolazi veoma zapaženo. Generacija Bez Kompasa 2018. godine izdaje svoj drugi album pod nazivom “Na rukama rulje”.

Dum Dum

Bend je nastao u 8. mjesecu 2016. godine, a osnivač je Jasmin Fajić Faja. Dum Dum je nastupao uglavnom po sarajevskim klubovima, a treba istaći i pobjedu benda na takmičenju demo grupa New Wave Music Festivalu u Hadžićima. Postavu benda trenutno čine Jasmin Fajić Faja (gitara, vokal), Melis Cakić (bas, vokal) i Adnan Hadzić (bubnjevi, vokal).

Nervozni poštar

Nervozni poštar je sarajevski bend iz druge polovine osamdesetih koji, premda u donekle izmenjenom sastavu, postoji i danas, prepoznatljiv je po specifičnom spoju heavy metala i narodnjačkog načina pjevanja. Nakon dugog uvjeravanja grupa je započela sa radom i ubrzo snimila svoj prvi album "Vazda - Gazda" za zagrebački Jugoton. Ipak, svoje prvo pravo pojavljivanje u javnosti grupa je imala nedugo zatim na festivalu narodne muzike "Ilidža" u novembru 1985. godine. Nervozni poštar s pjesmom "Sarajevo, slatki dome moj“ uvjerljivo osvaja prvo mjesto sa 91 posto glasova publike, što je jedinstven slučaj u historiji tog festivala. Zanimljivo je da su ostali takmičari festivala, redom "narodnjaci“, članove tada potpuno nepoznatog benda smatrali za nosače instrumenata. Niko nije vjerovao da se očigledni Rokeri imaju namjeru takmičiti na narodnjačkom festivalu, a još veću dilemu stvarala je prisutnost tipičnog "narodnjaka“ među tipičnim "rokerima“, odnosno pjevača Ruleta u ostatku benda.

Neobičan bend bukvalno preko noći postaje poznat u čitavoj državi, rušeći sve rekorde u prodaji.

Odmah nakon pobjede na festivalu, na krilima iznenadnog uspjeha Rule napušta bend u potrazi za solo karijerom i slavom, koju mu obećavaju estradni producenti željni brze zarade na enormnom uspjehu benda. Fadil ubrzo nalazi zamjenu za Ruleta u liku Nusreta Nukija Doličanina, također mladog i veoma nadarenog pjevača, glasa veoma sličnog Ruletovom, što je pomoglo bendu da nastavi dalje zacrtanim putem. SaNukijem kao vokalom bend će za Jugoton objaviti slijedeća četiri albuma: "Zapamti, ja sam gazda" (1986.), "Ništa više nije kao prije" (1987.), "Nervozni Poštar" (1988.) i "To je samo folk’n’rol" (1989.).

Pored Fadila Šabovića i pevača Nusreta Nukija Doličanina (s izuzetkom prvog albuma na kojem pjeva Rustem Rule Nezirović), prvu su postavu benda u to vrijeme sačinjavali i basista Dragan Đurđelija, solo gitarista Nikola Mitrović Nidžo i bubnjar Šukrija Arslanagić.

Sadašnju postavu čine Fadil Šabović, Nusret Doličanin Nuki, Dragan Đurđelija, Siniša Cekić, Dušan Simić, Goran Mladenović i Dušan Kolarević.