Crvena jabuka
614

Dražen Žerić Žera: U Sarajevu je najbolja emocija, nijedan grad ne možeš porediti s onim iz kojeg si krenuo

Piše: El. B.
Dražen Žerić Žera (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dražen Žerić Žera (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevska pop rock grupa Crvena jabuka prevođena Draženom Žerićem Žerom će prve noći 2018. godine okupljenima ispred Vječne vatre u Sarajevu prirediti višesatno uživanje uz bezvremenske hitove ove grupe na kojima već više od tri decenije odrastaju generacije.

"Ove godine sarajevsku publiku očekuju tri dana najljepšeg i najjačeg programa na Balkanu. Uz Zdravka Čolića mi smo tu samo da popunimo tu ljepotu. Drago mi je da smo dio toga i drago mi je zbog Sarajeva koje konačno koristi svoje potencijale", rekao je Žera.

Dodaje kako su imali nekoliko ponuda i kako je prvobitni dogovor bio da 1. januara sviraju na Zlatiboru.

"Sreća je da smo ubrzo dogovorili Sarajevo. To mi znači koliko i svakom Sarajliji. Bilo da igraš lopte ili da pjevaš i sviraš uvijek imaš želju raditi u svom gradu i tu uvijek daješ sve od sebe. Najbolja je emocija ovdje i nijedan grad ne možeš porediti s onim iz kojeg si krenuo", rekao je.

"Sarajevska publika je zeznuta. Možeš sve da radiš, ali kad zaeš na'o si. Takvi smo i mi bili kao publika kad smo išli na koncerte", rekao je.

Koncerti zbog publike

Razlog zbog kojeg traju više od trideset godina je, priča nam Žera, to što publika živi u njihovom srcu.

"Mi ne radimo koncert radi sebe, nego radi publike. Zato i drugi bendovi naše generacije još uvijek traju. To je neki normalan odnos prema svemu", rekao je.

Poredeći današnje vrijeme s periodom u kojem je on počinjao svoju muzičku karijeru, Žera kaže kako je tada bilo teže dobiti priliku da snimiš ploču, ali je danas teže opstati.

"Tada je bilo teže doći do studija. Mi smo studio dobili moleći Ismetu Dervoz i ekipu iz Danijela Ozme da snimimo prvi demo snimak. Termin smo dobili tačno u ponoć, imali smo vremena do pet ujutro da sve snimimo, izmiksamo i izađemo iz studija kako nas niko ne bi vidio. Sada mogu reći da je Ismeta Dervoz to sve naštelila, sad nas neće pohapsiti. Danas je lakše što se tiče odlaska u studio, ali je teže trajati duže od jogurta", rekao je.

Prisjećajući se osamdesetih godina prošlog stoljeća i početaka Crvene jabuke, Žera kaže da je sve ispalo onako kako je moglo.

"Sarajevo je tada bilo muzički i kulturni centar regije. Tako mora biti i sada, treba aktivirati sve. Kada sam imao šesnaest godina, Skenderija je bila vrh svijeta i ona to mora biti i danas. Mi smo tamo vježbali, svi bendovi su imali svoje prostorije i uslove za rad. Danas je mladim bendovima teško jer nemaju gdje svirati", rekao je.

Prisjetio se kako je u tom periodu Želimir Altarac Čičak na kraju svake godine birao najbolji bend i kako se, ističe Žera, "za to ginulo".

"Bio je to pravi rat bendova i nije se dešavalo da u žiriju budu propali muzičari. Čičak je to držao teškom šapom. Jednostavno si morao znati svirati. Nisi mogao doći u Skenderiju i Parkušu, tamo gdje sjede muzičari, ako nisi znao svirati", rekao je.

Tišina i vjetar

Žera smatra da je dobra muzika sve što ima publiku, no ipak u slobodno vrijeme najviše voli slušati tišinu i zvuk vjetra.

"Ako i slušam nešto onda je to radio pa loše pjesme preskočim. Ipak, ne treba pljuvati po nekome samo zato što vam se ne sviđa. Sve što ima publiku treba poštovati, ja sam tako vaspitan", rekao je.

Razgovarali smo u blizini zgrade u kojoj je odrastao pa nam je Žera ispričao kako je volio ići u Sirano zbog odlične hrane, ali i raje koja se tu okupljala.

"Na jednoj strani je bio Kemal Monteno, a na drugoj ja. U čuvenom Siranu sjedili su svi profesori i doktori. To su oni restorani koji se rano otvore, tu možete pojesti jela tipa čorbe, ćevapa, pačeta i oko 15 sati oni zatvore. Tu je uvijek bilo mjesta i baš se lijepa ekipa tu okupljala", rekao je.

"Imao sam sreću da sam živio u stanu pa je bila ekskurzija kad mi dođe cijela gimnazija. Sarajevo je imalo najveće zezancije, najveću šprdačinu koja je bila zarazna i širila se cijelom bivšom državom. Uz to smo rasli svi, ali smo bili takvi da nikad ne bismo zeznuli drugoga", rekao je.

Crvena jabuka je prošle godine izdala dupli album s 25 pjesama, a trenutno rade na materijalu za novi album koji će svjetlo dana ugledati naredne godine.