"Ne lupajte, svirajte!"
0

DrAmmar otvorio prvu školu bubnjeva i udaraljki

Sarajevo-x.com
Amar Češljar
Amar Češljar
Nakon skoro 20 godina profesionalnog bavljenja muzikom, jedan od najkompletnijih bubnjara i perkusionista sa ovih prostora, Amar Češljar alias DrAmmar, otvorio je prvu Školu bubnjeva i udaraljki u Sarajevu pod imenom "DrAmmarČešljar".

"Ne postoji loša muzika, postoje samo loši kompozitori", rečenica je kojom DrAmmar opisuje svoj odnos prema muzici. Nakon brojnih nastupa na takmičenjima, festivalima, koncertima svih vrsta muzike, te kao student profesora Joakima Anterota Kraljevske akademije iz Stockholma, DrAmmar je odlučio dio svog iskustva, umijeća i naobrazbe podijeliti sa onima koji osjećaju ritam.

"Radeći godinama sa najrelevantnijim muzičarima u BiH i regionu shvatio sam da je jako malo kvalitetnih bubnjara i udarača na ovim prostorima i najčešće su samouki", objašnjava DrAmmar svoje motive za pokretanje Škole. "Kako sam godinama kontinuirano radio na obogaćivanju svog muzičkog izraza, ali i profesionalnom usavršavanju, poželio sam da onima koji imaju veliku želju da nauče svirati bubnjeve i udaraljke podarim dio svoje vještine kroz jedan vid formalnog i osmišljenog druženja sa porodicom udaračkih instrumenata, kakav nedostaje u našoj državi. Tako je nastala ideja o Školi 'DrAmmarČešljar'", priča prvak Evrope Festivala i takmičenja klasičnih udaraljki održanog u Albertvilleu u Francuskoj 1996. godine.

Također, jedan od motiva za pokretanje škole je da se mladim ljudima ponudi još jedan koristan i kreativan sadržaj, kako bi na zanimljiv i dinamičan način sticali muzičku naobrazbu, te bili dalje od svih poroka.

Ciklus predavanja počinje prijavom kandidata starosti od sedam godina i starijih, a prema planu i programu škola traje dvije godine. Svaka godina ima tri stepena u trajanju po tri mjeseca (početni A, srednji B, napredni C). Nastava će se održavati dva puta sedmično (po dogovoru) sa jednim ili više kandidata, a jedan čas će trajati 60 minuta. Imajući u vidu specifičnost instrumenta kao što je bubanj, te cijene njegove nabavke, DrAmmar kaže da polaznici nisu dužni za početak da posjeduju bubanj, ali će se nakon učlanjivanja očekivati da posjeduju jedan par palica, practice pad (gumena ploču za vježbanje) i metronom. Za predavanje udaraljki bit će organizirane samo dvije grupe A i B.

Centralna lokacija gdje će se održavati časovi je privatni studio Češljar Production, čiji je sastavni dio Škola "DrAmmarČešljar". Prema zahtjevima polaznika, časove će biti moguće organizirati na još nekoliko lokacija.