Album "Toy"
22

Dosad neobjavljene pjesme Davida Bowieja bit će predstavljene krajem ove godine

L. K.
Fotografija nastala u periodu kada je Bowie snimao
Fotografija nastala u periodu kada je Bowie snimao
Javnosti će uskoro biti predstavljen "izgubljeni" album "Toy" Davida Bowiea, koji sadrži neobjavljene pjesme i obrađene verzije manje poznatih numera, piše The Guardian.

"Toy" je snimljen 2000. godine u New Yorku, a ideja za album nastala je 1999. godine. Bowie ga je snimio u saradnji sa svojim bendom: Plati, Sterlingom Campbellom, Lisom Germano, Gerryjem Leonardom i Cuong Vu.

Bowie je rekao kako je želio je snimiti "old-school" album u kojoj će svaka pjesma biti odsvirana uživo i bez dodatne obrade. Nije težio savršenstvu, a od benda je tražio opušten i brz ritam: "Pjesme su tako žive i pune boja, iskaču iz zvučnika! Pomalo je teško povjerovati da su napisane tako davno".

Jedna verzija ovog albuma je ukradena 2011. godine, kada je prodata na eBayju, a zatim i podijeljena na brojne piratske stranice.

Prvi album bit će predstavljen 26. novembra te će biti dio seta "David Bowie 5: Brilliant Adventure (1992–2001)". Nešto šira verzija sa još nekoliko dodatnih pjesama bit će objavljena 7. januara 2022. godine pod nazivom "Toy:Box".

Podsjetimo, legendarni Bowie preminuo je u januaru 2016. godine.