11. aprila u klubu Sloga
164

Doktor za rock and roll Milić Vukašinović ponovo u Sarajevu

Klix.ba
Milić Vukašinović, doktor za rock and roll, s obnovljenom i podmlađenom postavom Vatrenog poljupca, u Sarajevu će, u Cinemas Clubu/Sloga, 11. aprila s početkom u 21:30 sati, održati koncert i promovisati novi, prošlogodišnji album"Kad svira rock 'n' roll".

Nakon dužeg perioda Milić Vukašinović je ponovno aktivan okupivši novu postavu Vatrenog poljupca, u kojoj su Vladimir Ćopić (bubnjevi) i Srđan Đule Đukić (bas).

Svirajući u Indexima i Bijelom dugmetu, Milić Vukašinovic je mogao biti samo instrumentalista, bubnjar, čije muzičke ideje nisu mogle proći pored Bode i Bregovića.

No, svejedno, on je pjesme pisao i kad je osnovao svoju grupu plasirao ih je na prvom albumu "Oh, što te volim, joj" (1978) i odmah potom na dvostrukom "Recept za rock 'n' roll" (1979).

S Vatrenim poljupcem Mića je snimio osam studijskih albuma (ne računajući kompilacije), a realizirao je i vlastite solo albume.

Zanimljivo je da je Mića povratnički album (kombiniran od nekoliko starih i novih brojeva) potpuno sam snimio još dvije godine prije njegovog izlaska, a novu postavu je formirao zbog koncertnih promocija. Također, interesantna je priča da se basista Đule javio na oglas objavljen na Facebooku i, eto, prošao audiciju kod Doktora.

Na CD-u su, zapravo, samo prvih šest brojeva novi materijal, dok ostatak pjesama sa albuma “100% rock ‘n’ roll”, snimljenog sa Mladenom Vojičićem Tifom, i objavljenog daleke 1986. godine. No, i one su ponovo snimljene u novim aranžmanima te s novom postavom.

U pjesmama sa novog albuma se i dalje osjeća sve ono što je Vatreni poljubac oduvijek bio - hard-rock bend s naglašenim temama o rocku kao glavnim životnim svjetonazorom u kome su prisutne vječite svađe, neslaganja sa tupom i primitivnom balkanskom okolinom, izlasci, provodi, lijepe žene, seks, droge, sentimentalnost i stalni lirski opus koji se vraća na ustaljene relacije između muškarca i žene. Milićevi tekstovi su i dalje ostali jednostavni i direktni; u njima nema nikavih sofisticiranih poruka niti gorućih simbolika, ali su i dalje duhoviti i zabavni, te u njima apsolutno ne treba tražiti nikakvu demagogiju.

U svakom slučaju, poklonike Vatrenog poljupca raduje da je Doktor za rock and roll koncertno sve aktivniji, pa očekuju da će, poslije novog albuma, još intenzivnije svirati širom regiona.

Prvih 200 karata po cijeni od 8KM, nakon toga cijena karte će biti 10KM.