Muzika
1

Dođite na koncert "Astro mange" i podržite obnovu trebevićkog opservatorija

Klix.ba
Tea Temim
Tea Temim
U četvrtak, 16. januara, u sarajevskom Art kinu Kriterion održat će se koncert podrške za obnovu trebevićkog opservatorija pod nazivom "Astro mange". Na koncertu koji počinje u 20 sati nastupit će bendovi Strava škola, Billy Andol i KZU ole ole & PZU oje oje, a ovaj događaj će poslužiti za prikupljanje donacija za obnovu opservatorija.

"Kada je mlada mostarska astrofizičarka Tea Temim pokrenula akciju "Bringing Astronomy back to Bosnia & Herzegovina", nije ni sanjala koliko interesovanje će izazvati ideja o obnovi opservatorija na Trebeviću. Prihodom od koncerta Astro mange želimo da doprinesemo uspjehu prve akcije za obnovu opservatorija i otvorimo vrata za naredne akcije koje će dovesti do konačnog cilja – obnove trebevićkog opservatorija", navode organizatori koncerta u saopćenju za javnost.

Dodaju i kako im je želja da na neki način pozdrave i nagrade riješenost i želju građana BiH da ova važna institucija ponovo proradi, bez obzira na standardnu nebrigu naših vlasti o nauci i obrazovanju mladih.

"Do sada je sakupljeno oko 13.000 dolara, a do subote, 18. januara, potrebno je prikupiti još 2.500 dolara da bismo dostigli svoj cilj od 15.500 USD. Uz ovoliki dosadašnji odziv naših građana, nimalo ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti i da ćemo koncertom Astro mange proslaviti našu prvu zajedničku pobjedu", izjavila je Tea Temim povodom održavanja ovog koncerta.

"Onog trenutka kada sam pokrenula akciju brinula sam da će doživjeti potpuni neuspjeh. Sumnjala sam da će građani, uz sve probleme sa kojima se suočavaju, biti spremni donirati za obnovu opservatorija na Trebeviću. Međutim, građani BiH su pokazali da žele da se u našu zemlju vrati astronomija, a mislim i da su pokazali da na ovaj način žele sebi vratiti dostojanstvo. Divno je vidjeti da su im, i pored brojnih egzistencijalnih problema, ipak i dalje važne stvari koje život čine boljim i ispunjenijim, naročito za mlade naraštaje koji će najviše dobiti obnovom trebevićkog opservatorija. Sada više nemam nikave sumnje da ćemo, zajedno, ovu akciju uspješno izvesti do kraja", dodala je Tea, navodeći da je organiziranje koncerta odličan način da se obilježi kraj prve akcije za početak obnove opservatorija na Trebeviću.

Organizatori navode kako je naziv Astro mange! interna šala, u kojoj se poigravaju nazivom donatorskog koncerta koji je organizovao Goran Bregović. "Ipak, drago nam je da su neki ozbiljni ljudi, poput Tee Temim i ljudi iz udruženja Orion, odlučili da urade nešto jako pozitivno i ovako ambiciozno za naš grad i državu. Mi ćemo, zajedno sa ostalim bendovima, odraditi svoj dio posla. Čini nam se da jedino ovaj način borbe sa sistemom nismo pokušali u BiH, a to je da potpuno ignorišemo vlasti i počnemo sami raditi stvari koje će učiniti se normalan život počne vraćati u ovu zemlju. Ako treba, građani će i samodoprinosima obnoviti trebevićki opservatorij", naveli su članovi grupe Billy Andol.

Svi građani koji žele podržati ovu akciju mogu dati svoj novčani doprinos putem ovog linka.