Muzika
0

Dodjela nagrade "INDEXI 09." u junu

FENA
Dodjela muzičke nagrade INDEXI 09. bit će održana 4. juna.

Pres-konferencija na kojoj su predstavnici medija upoznati o nominovanim za jednu od nagrada u nekoj od kategorija održana je danas u amfiteatru Doma mladih.

O načinu glasanja, nominacijama govorili su Rajko Dujmović i Mensud Rizvo iz Direkcije nagrade INDEXI 09.

Glasanje za kandidate ovogodišnje osme muzičke nagrade "Indexi" - od prošle godine u regionalnoj konkurenciji, kako je rečeno, provedeno je među muzičkim znalcima i na web stranici nagrade.

Među kandidatima bili su izvođači/autori iz cijelog regiona s objavljenim albumom u prošloj godini, a nagrada "Indexi" dodijelit će se u 11 kategorija + 7 kategorija kao "prvi trofej Indexi", dakle za debitante koji su se prvi put javili sa samostalnim izdanjem.

Kako je istakao Rajko Dujmović u Direkciji su odlučili posebnu pažnju dati baš mladim autorima koji tek dolaze. Dujmović je istakao da se zvijezde ponavljaju svake godine, da su na većini ovakvih manifestacija debitanti samo kao ukras. A da je riječ o onima koji će možda jednom biti zvijezde.

S obzirom na to da su u svih 18 kategorija u konkurenciji izdanja iz šest zemalja našeg regiona, za nagradu "Indexi" bit će proglašeno po šest nominiranih kandidata.

Za Godišnju nagradu nominovani su Dino Merlin, Arsen Dedić, Severina, Tony Cetinski, Kaliopi, Magnifico.

Rock album godine: Letu štuke, Skroz, Rambo Amadeus, Vatra, Kiki Lesendrić, Zbogom Brus Li.

Etno -World album godine: Damir Imamović Trio, Hanka Paldum, Ibrica Jusić, Afiopn. Ezerski67/8, Karolina.

Najbolji band: Dubioza kolektiv, Letu štuke. Perper, Let 3, Predin & Gypsy Swing, Kanda , Kodža i Nebojša.

Tu su još i nominacije za Najbolju internacionalnu saradnju, za Koncertni događaj godine, Bluz& Regge album, Hip Hop album, Album godine i kategorije za Prvu nagradu INDEXI 09.