MTV Video Music Awards
0

VIDEO / Dodjela nagrada u znaku Michaela Jacksona

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
VIše od dva mjeseca nakon svoje smrti Michael Jackson bio je zvijezda nedjeljne dodjele muzičkih nagrada MTV. Dodjeli su prisustvovale neke od najvećih svjetskih zvijezda, a ona je predstavljala svojevrsni "homage" kralju popa.

Ceremonija dodjele nagrada organizovana je u dvorani Radio City Hall u New Yorku, a kipićem za najbolji video godine okitila se Beyonce za spot "Single Ladies".

Kontroverzna Lady Gaga, koja se presvlačila više puta u toku dodjele, izabrana je za najboljeg novog umjetnika za singl "Poker Face". Tinejdžerska zvijezda Taylor Swift (19) dobila je nagradu za najbolji ženski video, ali je njen govor zahvale prekinuo reper Kanye West, koji se popeo na scenu i oteo joj mikrofon da bi svima rekao koliko mu se svidio spot kolegice Beyonce. Ona je, opet, nešto kasnije pozvala Swiftovu da joj se pridruži na pozornici dok je primala nagradu, a problematični West, koji je ranije te večeri pio alkohol, izbačen je vani, saznaje Reuters. Na svojoj web stranici izvinio se mladoj Amerikanki, njenim fanovima i majci.

Nagradu za najbolji hip-hop video odnio je Eminem, Reper T.I. u saradnji s Rihannom dobio je kipić za najbolji muški video za "Live Your Life", a Britney Spears je za svoj uspješni povratak na muzičku scenu kući odnijela nagradu za najbolji pop video "Womanizer". Grupa Green Day nagrađena je za najbolji rock video za "21 Guns".

Ipak, Michael Jackson, koji je sa 50 godina preminuo 25. juna u svom domu, primio je najviše nagrada, a voditelj programa Russel Brand i ostali dobitnici nagrada odali su počast ovom velikanu.

Njegova kolegica Madonna izjavila je da je on "jedan od najvećih talenata koje je svijet poznavao".

Jackson "nas nije nagovorio da plešemo", dodala je diva, "ali nas je zaista uvjerio da možemo letjeti". Istaknula je tmurnim tonom: "Napustila sam ga. Mi smo ga napustili tako što smo pustili da jedno sjajno ljudsko biće koje je svijetu dalo žar nekako isklizne kroz pukotine."

"Mnogi od nas su mu okrenuli leđa", rekla je Madonna i završila riječima: "Dugo živio kralj!"

Na dodjeli je prikazan i dokumentarni film o Jacksonu sa isječcima sa proba za planirane povratničke koncerte.

Sestra preminulog pjevača, Janet Jackson, otplesala je ples iz videa "Scream", jedinog koji su ona i njen brat snimili zajedno.

Voditelj Brand, britanski komičar koji se pojavio u cilindru, poručio je: "Ova noć je posvećena velikom Michaelu Jacksonu."

Mrtvozornici Los Angelesa objavili su da Jacksonovu smrt tretiraju kao ubistvo, ali optužbe ni protiv koga još uvijek nisu podignute.