Muzika
20

Dodjela MTV EMA nagrada: Spektakl u Glasgowu uz Nicki Minaj

Klix.ba
Večeras se održava dodjela nagrada MTV EMA 2014., a domaćini ovog događaja na pozornici SSE Hydro u Glasgowu su Nicki Minaj, Ariana Grande i Ed Sheeran.

Scenu u Glasgowu je dizajnirao proslavljeni njemački dizajner Florian Wieder, koji je sjajan posao već odradio za MTV EMA pozornice u Frankfurtu, Berlinu, Minhenu, Liverpoolu i Amsterdamu.

To je jedna od najvećih pozornica u historiji MTV EMA nagrada - scena je 50 metara duga i 20 metara visoka, a prati je divovski 30-metarski LED ekran visoke rezolucije. Postavljeno je gotovo 10.000 kilometara kablova, 30 HD kamera i 40 TV ekrana instaliranih u backstageu.

Uprkos veličini događaja, za kostime - njih preko 80 - za plesače, prezentere i izvođače, pobrinuo se tim od 15 kostimografa, koji su iskoristili više od 200 metara tkanine, 50 metara svilenkastog šifona i 1.000 ručno prišivenih ukrasnih dijamanata.

Plesna trupa sastoji se od 30 plesača koje je odabrala MTV EMA veteranka Aicha McKenzie iz trupe AMCK (među 700+ koji su bili na audiciji), a za koreografiju se pobrinula Kristin Denehy.

Ovogodišnji MTV EMA je zanimljiviji jer će predstaviti i novu kategoriju Worldwide Act, u kojoj će biti predstavljeno 10 hitova iz zemalja širom svijeta koji se bore za nagradu. Fanovi su nominirali svoje favorite i upravo ti izvođači će se boriti za ovu nagradu.

Noć je otvorio Enrique Iglesias i dao ovom događaju neodoljivu latinoameričku notu. Iglesias je jedini Latinoamerikanac nominiran u kategoriji Best World Stage.

U istoj grupi nastupaju i Linkin Park, The Killers, Kings of Leon, Pharell Williams, Ellie Goulding i Nicole Scherzinger. Ostali izvođači su Charli XCX, Royal Blood, Ed Sheeran, Ariana Grande... Ozzy Osbourne će dobiti Global Icon nagradu za njegovu karijeru u muzici.