Muzika
0

Dodijeljene nagrade Grammy

Klix.ba
Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Grammy, koja je sinoć održana u Los Angelesu, najviše nagrada pripalo je R&B zvijezdi Beyonce Knowles.

Beyonce je kući otišla s pet Grammyja, a odmah iza nje po broju Grammyja (četiri) je soul ikona Luther Vandross, koji zbog posljedica srčanog udara nije mogao prisustvovati, dodjeli. Beyonce su pripali Grammyji za najbolju žensku R&B izvedbu i najbolji novi album "Dangerously in Love". Njen veliki hit sa Jay-Zom najbolja je R&B pjesma.

Posthumno Grammyja su dobili George Harrison i Johnny Cash, dok je britanska grupa Coldplay primila nagradu za pjesmu godine "Clocks." Članovi grupe Coldplay nagradu su posvetili nedavno preminulom Johnny Cashu i demokratskom predsjedničkom kandidatu senatoru Johnu Kerryju.

Pjevačica grupe Bluegrass Alison Krauss i hip-hop duo OutKast dobii su po tri nagrade. OutKast, koji već dugo vremena dominiraju svjetskim muzičkim top listama, dobili su Grammyja za najbolji album, najbolji rap album i najbolju urbano-alternativnu izvedbu.

Justin Timberlake, koji se izvinio za nedavni incident na Super Bowlu, najbolji je muški pop izvođač i ima najbolji pop album.

Detroitski rockeri The Whit Stripes dobili su Grammyja za najbolju rock pjesmu "Seven Nation Army" i najbolji alternativni album "Elephant".

Eminemova pjesma "Lose Yourself" najbolja je rep pjesma, a debitanti godine su Evanescence.

Grammy nagrade, koje imaju čak 105 kategorija, najprestižnije su nagrade u muzičkoj industriji, a dodjeljuje je ih američka Nacionalna akademija muzičke umjetnosti i znanosti.