PRESTIŽNE MUZIČKE NAGRADE
18

Dodijeljene Brit Awards: Mlada pjevačica postavila novi rekord pa se rasplakala tokom govora

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U O2 Areni u Londonu održana je 44. ceremonija dodjele muzičkih nagrada Brit Awards 2024., a novi rekord postavila je mlada engleska pjevačica koja je osvojila šest nagrada.

Raye je proglašena za izvođača godine, osvojila je nagradu za album godine za "My 21st Century Blues". kao i nagradu za pjesmu godine za "Escapism".

Ova 26-godišnjakinja je također trijumfirala u kategoriji žanra za R&B nastup i proglašena je najboljim novim izvođačem, a proglašena je i BRIT-ovim tekstopiscem godine.

"Tako sam ponosna na ovaj album. Zaljubljena sam u muziku. Sve što sam ikada željela je biti umjetnica, a sada sam umjetnica s albumom godine", rekla je Raye u svom emotivnom govoru te se rasplakala na pozornici.

Jungle je osvojio nagradu za grupu godine, dok je rock bend Bring Me the Horizon osvojio kategoriju alternativnih/rock izvođača, pobijedivši Blur i The Rolling Stones. Blur, koji je imao tri nominacije, kući je otišao praznih ruku. Dua Lipa, koja je također imala tri nominacije, pobijedila je u kategoriji najbolja pop izvedba.

Američka pjevačica SZA pobijedila je u kategoriji rodno neutralne međunarodne umjetnice godine, u kojoj je bilo 10 nominiranih, pobijedivši Taylor Swift i Miley Cyrus.

Cyrus je osvojila nagradu za međunarodnu pjesmu godine za svoj hit "Flowers".

Indie rock band Boygenius osvojio je nagradu međunarodne grupe godine. Uoči dodjele nagrada, Kylie Minogue proglašena je ovogodišnjom BRIT globalnom ikonom, dok je Indie rock bend The Last Dinner Party dobio nagradu za zvijezdu u usponu.