Muzika
0

Dobra zabava i u nastavku 4. Interground Sarajevo Festivala

Sarajevo-x.com
U okviru 4. Interground Sarajevo Festivala urbane muzike koji se u Sarajevu održava od 2. novembra do 1. decembra, na sceni Fis Cluba Bock, u petak, 23. novembra nastupit će Marginalac Margarin iz Sarajeva i Kapetan Kasim iz Donjeg Vakufa Koncert počinje u 20:30, a ulaznica uz konzumaciju košta 5 KM.

Ono što je počelo kao hip-hop projekt, nastavilo se u live rap-rock act, da bi sada Marginalac Margarin postao ultimativna fun mašina koja se sastoji od zupčanika metal, hardcore, rock'n'roll, hip-hop i punk promjera.

Na sceni od 2005. godine, Marginalac Margarin je odradio značajan broj svirki, od kojih valja izdvojiti nastupe sa skoro svim sarajevskim bendovima, od Ofsajda, Krvi, Protesta itd. do nezaboravnog nastupa sa Leningradskim Cowboysima gdje je MM bio jedini support act na turneji.

Jedan od rijetkih bendova koji su beskompromisno rekli svoje mišljenje o sarajevskoj rock kremi koju čine Cicak, Goran Pršić i Tifa. Možete ih ili voljeti ili mrziti, ali svejedno vam neće biti.

Grupa Kapetan Kasim nastala je u Donjem Vakufu od ostataka nekih "starijih" vakufskih punk bendova Grdne Rane, Hari Puter i Anal-liza.

Vođeni iskustvom koje su skupljali sviranjem u različitim bendovima lako formiraju svoj zvuk, koji se kreće u okvirima punk, ska i hardcore muzike. Tekstovi pjesama su većinom socijalne tematike, kritika našeg društva, ponekad provokacija i u njima se može vidjeti jasan antinacionalistički stav.

Mikrofoniju koja će u okviru ISG-a nastupiti u subotu, 24. novembra, čine vrlo dobro poznati punkeri iz Zagreba s trinaestogodišnjom tradicijom iza sebe. Njihov zvuk se često opisuje kao "pjevni i melodični punk s energičnim live nastupom na koje niko ne može ostati imun".

Mikrofonija spada u "staru gardu" zagrebačkog punka, postoje još od 1995. godine. Najnovija postava u sastavu Tuna na vokalu i gitari, Darac na basu i Plajo na bubnjevima zajedno je već oko godinu dana i svirački je vjerovatno i najjača postava koju je bend imao.

Totalna raspordaja je najmlađi bend koji će nastupati na festivalu, a konecrt će održati također u suboru, 24. novembra. Ova svirka počinje u 20:30, a ulaz košta pez KM uz konzumaciju.

Kroz svoje pjesme nastoje izraziti sve ono što ih dotiče i sve ono što se dešava u društvu oko njih te ih nastoje predstaviti kroz dozu humora i ironije.

I na ovim koncertima kao i do sada, publika će imati priliku kupiti diskove, majice, bedževe i druge sitne stvari bendova koji nastupaju.