Muzika
0

"Dnevnik Ane Frank" predložak za mjuzikl

FENA
Najpoznatija knjiga o holokaustu, "Dnevnik Anne Frank", postala je predložak za mjuzikl koji će premijerno biti izveden sljedećeg mjeseca u Madridu

Iako je smatran idealnim za filmove, predstave i televizijske drame, dnevnik židovske djevojčice koja se sakrivala sa svojom obitelji u nacistički okupiranom Amsterdamu nikada nije bilo ozbiljno razmatran kao prikladan materijal za ples i glazbu.

Zaklada Anne Frank, koja ljubomorno čuva autorska prava na 'Dnevnik', odbila je Stevena Spielberga kada je želio snimiti film prema knjizi, no svoj je pristanak dala za mjuzikl.

Kako prenosi Guardian, član zaklade Jan Erik Dubbelman je rekao 'Ova produkcija poštuje poruku tolerancije unutar tragedije koju želimo očuvati. Budući da će se izvesti u Španjolskoj, može pomoći da se poruka Anne Frank prenese i Latinskoj Americi.'

Annu Frank će glumiti trinaestogodišnja Isabella Castillo, rođena na Kubi. Isabella Castillo je kazala, kako prenosi Guardian, da je počašćena što je odabrana za tu važnu ulogu, te da su joj s Annom zajedničke mnoge stvari. Naime, obitelj Frank se iz Njemačke doselila u Nizozemsku 1933. godine kada su Anni bile četiri godine, a kada je Isabella Castillo bila malena s majkom je pobjegla iz Kube. Neko su vrijeme živjele skrivajući se u Belizeu, a potom su emigrirale u Miami.

Anna Frank je dnevnik pisala tokom 25 mjeseci kad je s porodicom bila sakrivena na tavanu. Dok je u pozadini bjesnio rat, Anna je pisala o svom odnosu s roditeljima, o svojim prijateljima, o zaljubljenosti u filmske zvijezde, ukratko, bilježila je svoja iskustva kao tinejdžerica.

Obitelj Frank je otkrivena i uhapšena u avgustu 1944. godine, a Anna je umrla u koncentracijskom logoru u Bergen-Belsen u martu 1945. godine. Njen otac Otto jedini je preživio, a kada se nakon rata vratio u Amsterdam, otkrio je njen dnevnik. Otkako je prvi put objavljen u Nizozemskoj 1947. godine, 'Dnevnik Anne Frank' je preveden na preko 60 jezika te je prodan u više od 25 miliona primjeraka širom svijeta.