Nakon 17 godina
1.7k

Đorđe Balašević na tuzlanskom Tušnju okupio više od 10.000 fanova

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sve tuzlanske ulice noćas su vodile na Gradski stadion Tušanj na kojem je Đorđe Balašević održao koncert pod nazivom "Tajni gaz".

Više od 10.000 posjetitelja nakon skoro dvije decenije iščekivanja svjedočilo je spektakularnom i zasigurno neponovljivom koncertu poznatog novosadskog kantautora koji je nastup u gradu za koji ga vežu lijepe uspomene započeo numerom "Stih iznad svih".

Ovu pjesmu je, kako je istakao u svom pozdravnom govoru, napisao za sve naše narode i nemoguće ju je prevesti na neki drugi jezik.

"Dobro veče, Tuzlo. Malo kasnimo, a to je zato što vi šminkerski ulazite u stadion, kao Đorđe Balašević će nas čekati. Kad je mogao čekati 17 godina, sačekat će još malo. Dobrodošli mladi jeleni. Otpjevao sam pjesmu koju možda ne znate jer je nova, a svirali smo je u Zadru prije mjesec dana. Ona se ne prevodi. To je pjesma koja ima u sebi neke trikove i niko ne može da kaže da je na ekavici, ijekavici ili na ko zna kakavici. Ne prevodi se u Tuzli, Zadru, Valjevu. Ne postoji niti jedna jedina riječ koja može da nas podijeli. Vi ste moji zemljaci, kako god da ga okreneš", kazao je, između ostalog Balašević, a potom izveo pjesmu pod nazivom "Neki novi klinci".

Uz veliku tehničku podršku Balašević je prisutnima pružio nesvakidašnji ugođaj koji je trajao blizu četiri sata, a stadionom su se posljednje junske noći prolamali i neprolazni hitovi "Život je more", "Provincijalka", "Boža zvani Pub", "Putuj, Evropo"... koje je publika uglas pjevala s Panonskim mornarom.

Inače, Balašević je prije nekoliko dana izjavio da ima veliku želju da mu nastup na tuzlanskom Tušnju uspije, što mu se i ostvarilo, a to su potvrdili i prisutni fanovi kojima će zasigurno ova noć ostati duboko urezana u sjećanju.