Jasmin Ferović Fera
0

"DJ Talent Show - Master of Ceremony je poštena igra, presudit će umijeće"

Piše: Adisa Pobrić
Prvi televizijski reality show za ljubitelje elektronske muzike u BiH uveliko obilazi bh. gradove u potrazi za mladim i talentovanim DJ-ima. Audicije su dosad održane u Bihaću, Banjoj Luci, Bijeljini i Brčkom, a slijedi velika audicija u Sarajevu 24. aprila, za koju je prijavljeno 40 kandidata.

Jedan od tri člana žirija, magistar muzikologije Jasmin Ferović Fera, zadovoljan je dosadašnjim tokom DJ Talent Showa - Master of Ceremony i zalaže se za to da igra bude poštena, odnosno da pobjednik bude onaj koji je realno najbolji.

"Jasno je da je riječ o talent showu, a to znači da se traže mladi talentovani DJ-i koji će u budućem vremenu nastaviti tradiciju BiH elektronske muzičke scene. Ovo su eliminatorne emisije u kojima se prvenstveno traži kvalitetna mix tehnika, a nakon toga i kontakt sa publikom, stil rada, te na koncu i sam izgled pojedinca", ističe DJ Fera i dodaje da ga je obradovala pozitivna energija mladih kandidata te njihovo istinsko uživanje u muzici.

"Zadovoljan sam dosadašnjim izborom polufinalista iz Banje Luke, Bihaća i Brčkog, a nadam se da će im se nakon dodatnog rada i treninga kvalitetom pridružiti i izabrani DJ duo iz Bijeljine", izjavio je za Sarajevo-x.com jedan od osnivača elektronske scene u BiH.

Audicije za DJ Talent Show - Master of Ceremony bit će održane u deset gradova naše zemlje. Prvi finalista je Tobor Kljakić iz Banje Luke, gdje se takmičilo 13 kandidata, drugi je Elvedin Mujagić iz Bihaća, grada u koji je na audiciju došlo 12 kandidata, a potom je u Bijeljini napravljen presedan - izabran je DJ duo kojeg čine Marko Lukić i Nenad Vidović. U nedjelju ćemo saznati i ime finaliste iz Brčkog.

"Ono što zaista mogu tvrditi je da će se u polufinalnim emisijama sastati najbolji ovogodišnji kandidati, koji će se, shodno činjenici da imaju svojevrsna znanja u mix tehnici, morati dokazati u novim zadatim temama i disciplinama", kaže Fera koji od kandidata prvenstveno traži mix tehniku i dinamiku.

Voditelji Nina Hulusić i Danijel Dakić
Voditelji Nina Hulusić i Danijel Dakić
Uz Feru u žiriju su i Dino Rešidbegović, kompozitor ozbiljne muzike, dobitnik brojnih nagrada i asistent na Muzičkoj akademiji na Odsjeku za kompoziciju, te Vlado Podany, afirmisani instrumentalista i kompozitor koji je sarađivao sa Željkom Bebekom, Zeletom Lipovačom, Mladenom Vojičićem Tifom, Dinom Merlinom, Hankom Paldum, Crvenom jabukom i mnogim drugim muzičarima. Piše i muziku za pozorišne predstave, TV serije i filmove, a nedavno je snimio i prvi solistički CD, "Piano album".

Svi oni pri svojim ocjenama drže do umjetničkih kriterija, a od audicija u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Čitluku očekuju mnogo.

Ferović je uvjeren da će se pojaviti još mnogo dobrih kandidata: "Ukoliko bude tako, što je moja velika želja, presudit će DJ umijeće, ali ono što je najvažnije je da se u ovom projektu mnogi mladi DJ-i upoznaju, druže i razmjenjuju iskustva jer na kraju je najvažnija ljubav prema muzici koja nas sve povezuje."

Prvo polufinale izbora najboljeg DJ-a u BiH zakazano je za 12. juni, a drugo za 19. juni. Naša zemlja će dobiti DJ-a godine 25. juna. 2011.