Tunis
23

DJ osuđen na zatvorsku kaznu jer je u svom remixu koristio ezan

Klix.ba
DJ Dax J
DJ Dax J
Britanski DJ Dax J osuđen je na zatvorsku kaznu u Tunisu nakon što je izveo dance remix ezana - muslimanskog poziva na molitvu.

DJ pravog imena Dax Heddon, rođen u Londonu, sa adresom u Berlinu, nastupio je prošle sedmice u jednom noćnom klubu u tuniškom gradu Nabeulu u okviru Orbit Festivala.

Heddon je optužen za vrijeđanje javnog morala i javnu nepristojnost, ali kako je u trenutku proglašenja krivim bio van zemlje, malo je vjerovatno da će zaista doći na izdržavanje kazne od godinu zatvora. Navodno je dobio i nekoliko prijetnji smrću nakon incidenta, a zatvorio je i sve svoje profile na društvenim mrežama.

Klub u kojem je nastupao zatvoren je nakon objavljivanja snimke nastupa na društvenim mrežama koja je izazvala bijes nacije. U videu se vide gosti kluba kako plešu uz zvuke dance muzike koja sadrži i zvuke ezana.

Sud je odbacio tužbu protiv vlasnika noćnog kluba i organizatora manifestacije, ali je tužilaštvo potom uložilo žalbu.

"Nećemo dozvoliti napade na vjerske osjećaje i svetinje", kazao je lokalni guverner Mnaouer Ouertani za AFP nakon zatvaranja kluba.

Tuniško Ministarstvo za vjerska pitanja u saopćenju je navelo da je "apsolutno neprihvatljivo ruganje vjerskim načelima Tunižana".

Heddon je u međuvremenu objavio izvinjenje, a organizatori Orbit Festivala insistiraju da DJ "nije shvatio da bi mogao uvrijediti publiku iz muslimanske zemlje kao što je ova". I oni su se izvinili javnosti, ali nisu prihvatili odgovornost za incident.

U Tunisu ne postoji "zakon o bogohuljenju", ali je proteklih godina nekoliko drugih kaznenih kodova korišteno u debatama o vjerskim pitanjima. Krivični zakon ove nacije osuđuje govor koji bi mogao biti štetan za javni red i javni moral.