Garden of Dreams
52

DJ Henry Saiz za Klix.ba: Prepustit ću se trenutku sa sarajevskom publikom

Piše: Mirza Abaz
DJ Henry Saiz kotira kao jedan od najznačajnijih španskih muzičara novije generacije kada je u pitanju elektronska muzika. U sklopu novog izdanja showa "Garden of Dreams" uz Henryja Saiza večeras će u amfiteatru Doma mladih nastupiti i sarajevski electro duo After Affair, G. Edd i splitski sastav AM:PM.

U razgovoru za portal Klix.ba Henry Saiz govori o svojim muzičkim počecima i o svojim očekivanjima od sarajevske publike kada je večerašnji nastup u pitanju.

Osim što se bavi puštanjem house muzike, Henry Saiz je vrlo utjecajan i u svijetu audio inžinjeringa, tj. poznat je kao autor muzike brojnih TV i radijskih reklama u Španiji. Ovaj DJ poznat je i kao utemeljitelj posebnog muzičkog izražaja koji se opisuje kao fuzija elektronskih, disco, house i techno žanrova, a njegove prve ploče objavile su najeminentnije izdavačke kuće underground muzike kao što su "Global Underground" i "Paradigm Musik".

Trenutno je Henry Saiz osnivač i vlasnik izdavačke kuće "Natura Sonoris" koja objavljuje najnovija izdanja muzičara kao što su Damabiah, Cora Novoa, Sistema, Ryan Davis itd. Saiz se primarno fokusirao na spajanje muzike s ostalim umjetničkim rodovima što njegov stvaralački opus svakako čini unikatnim u odnosu na muziku drugih umjetnika.

Ovaj mladi DJ u toku svoje karijere objavio je na desetine singlova, potpisnik je dva studijska i dva remiks albuma, osvajač je brojnih muzičkih nagrada, a samim tim ga bez susprezanja možemo svrstati u red najperspektivnijih mladih elektronskih muzičara današnjice.

Da biste se bavili muzikom, morate muziku voljeti

Pošto je Henry Saiz maloprije sletio u Sarajevo, još uvijek nije bio u prilici prošetati njegovim glavnim ulicama. Ipak, izrazio je nadu da će nakon našeg razgovora pronaći vremena da se upozna s ljepotama koje sarajevske večeri nude.

"Tek sam sletio u Sarajevo i nisam imao vremena detaljno se posvetiti obilasku grada. Ono što sam vidio od aerodroma do hotela je sasvim dovoljno da kažem da je Sarajevo vrlo lijep grad. Također, moram biti iskren da, iako sam muzičar, nisam imao priliku upoznati se ni s istaknutim imenima vaše muzičke scene i to ne zato što me ona ne zanima, jednostavno nisam imao vremena od silnih poslovnih obaveza da tu oblast dovoljno proučim", rekao je na početku našeg razgovora Henry Saiz.

Ovaj španski DJ kazao je kako je muzika sastavni dio njegovog života od samog rođenja, te da je sasvim prirodan slijed događaja to što se on počeo profesionalno baviti muzikom.

"U svijet muzike ušao sam kao dijete. Imao sam samo deset godina kada sam se prvi put susreo s ovom vrstom umjetnosti i od tada sam stalni dio tog mikrokosmosa. Kao vrlo mlad čovjek počeo sam stvarati autorsku muziku i svirao sam u nekoliko grupa, što je svakako bila veoma važna karika u procesu pravilnog razvoja moje profesionalne karijere. Kada radite muziku svim srcem i s puno truda, uspjeh dolazi sam. Moram vam reći da se nisam puno ni trudio postati profesionalni muzičar, to se jednostavno dogodilo", ističe Saiz.

Također, Henry Saiz je prokomentirao i vrlo česte nagle promjene na globalnoj muzičkoj sceni. On naglašava da je muzika njegov mir, njegovo utočište od svakodnevnice, pa shodno tome ističe kako mu naročito teško ne pada prilagođavanje promjenama.

"Kako godine prolaze tako se i muzika mijenja. I to nije nešto što je isključivo vezano za muziku, sve se mijenja. 'Napredak' muzike, kako tehnološki tako i žanrovski, donio je mnogo problema, ali svakako i benefita. Promjene se dešavaju superbrzo tako da muzika od prije pet godina uopće ne liči na današnju muziku. Muzičari se samo trebaju naučiti prilagođavati promjenama i neće biti problema", govori megapopularni španski DJ.

Henry Saiz govori kako mu je priroda velika inspiracija u stvaranju muzike, a posebno ističe vulkane koji su ga uvijek fascinirali kao jedno od čuda prirode. Španski muzičar kroz smijeh ističe kako je njemu odmor od posla ujedno i inspiracija za posao zato što se u prirodi najviše opušta, a ona mu zauzvrat služi kao gorivo za nove poslovne uspjehe.

Postati unikatan danas je vrlo teško, ali nužno

"Mislim da je danas formirati svoj vlastiti stil važnije nego ikad prije. Sve je već viđeno, sve je već preslušano, sve je već urađeno, ako ne u tvojoj blizini, onda jeste sigurno na drugom kraju svijeta. Što se tiče mog slučaja, ja nikad nisam slijedio trendove i nikad nisam patološki bio opsjednut težnjom da budem uzor drugim ljudima. Svakako da mi je drago što ljudi vole moju muziku, ali nikad nisam sebe prisiljavao da postanem uspješan i planetarno popularan", govori o važnosti rada na kreiranju vlastitog stila, te dodaje:

"Treba nastojati izgraditi vlastiti umjetnički izraz iako je to nevjerovatno teško. Mišljenja sam da morate koristiti tehnologiju ako želite napraviti nešto novo. Npr. jazz je muzički žanr za koji se može reći da je poprilično iskorišten u svojoj osnovi, ali ako u jazz muziku unesete malo moderne tehnologije možete napraviti čuda. Zato ja u svoje pjesme unosim jazz elemente, radim remikse metal sastava, pa čak ponekad i muzičare tipa Taylor Swift volim poslušati i iskoristiti u svom kreativnom radu".

Ovaj španski muzičar, osim što nastoji spojiti različite žanrove u jednu kompaktnu cjelinu, dosta energije ulaže u vizuelni segment svojih nastupa.

"Kada govorimo o elektronskoj muzici, od izuzetne je važnosti imati i vizuelnu podršku za vrijeme puštanja muzike. Kada spojite audio i video elemente, svojoj publici pružate potpuno iskustvo. Mislim da je to prava stvar", naglašava Saiz.

On ističe kako stalno radi na novim pjesmama, a njegovo najnovije studijsko izdanje možemo očekivati u aprilu naredne godine. Međutim, naglasio je da je vrlo moguće da u međuvremenu izbaci i neku ploču svojih remiksa na kojima svakodnevno radi.

"Za sarajevsku publiku se nisam posebno pripremao. Mislim da je potpuno pogrešno spremati se za svoje nastupe iz razloga što je vrlo teško pretpostaviti šta voli publika kojoj nikad prije niste puštali svoju muziku. Jedino što mogu reći jeste da sam večeras planirao pustiti nekoliko svojih novih pjesama i nekoliko remiksa megahitova iz svake od epoha. Sarajevska publika i ja ćemo se prepustiti trenutku", zaključuje Henry Saiz, koji će večeras oko ponoći izaći pred sarajevsku publiku u amfiteatru Doma Mladih.

Vezani članci