Nešto drugačiji zvuk
54

DJ Gramophonedzie nastupa na Sensation bridgeu, dolazi u proširenom sastavu

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Marko Milićević posljednjih 13 godina nastupa pod imenom Gramophonedzie, a ove godine puni 40 godina. Veliki je zaljubljenik u muziku, te će ove godine ponovo posjetiti Sarajevo, gdje će nastupiti na ovogodišnjem SFF-u i Sarajlije i brojne turiste zabavljati do kasno u noć.
Marko je beograđanski DJ i muzički producent, studirao je dizajn zvuka na Akademiji umjetnosti u Beogradu, a početkom 2000. godina je pohađao seminare na RedBull Music Academy u Irskoj, gdje se u potpunosti zaljubio u muziku.

Svjetsku popularnost postiže hitom “Why don't you“ što je ustvari remiks obrada jazz klasične pjesme koju je 1942. snimila Pegi Li.

Iza sebe ima mnoštvo nagrada, kao i otvorenu izdavačku kuću “Disko Zoo Label“ čiji je vlasnik. Do sada je nastupao širom svijeta, krenuvši od zemalja regiona pa do daleke Kine i Brazila, a prošle godine smo ga imali priliku vidjeti i čuti u prvom Sarajevskom party tramvaju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

“Prošle godine sam u Sarajevu imao interesantno iskustvo, žao mi je što nije trajalo duže i što zbog gužve nisu mogli ući svi koji su željeli prisustvovati vožnji“, kaže Marko.

Svi oni koji ga nisu imali priliku čuti prošle godine, a željeli bi, večeras ga mogu sresti na Sensation bridgeu u srcu Sarajeva. Marko kaže kako u Sarajevu ima mnogo prijatelja i kako su ljudi koji posjećuju njegove nastupe uvijek prijatni i raspoloženi za zabavu, što ga veoma raduje.

“Ovaj put dolazim u proširenom sastavu, pored mene tu su Maat Bandy i Gilberto na trubi. U ovom sastavu sarajevska publika me još uvijek nije čula, nešto drugačije, fuzija između DJ-inga i live nastupa“, otkriva nam muzičar.

Aktivno sprema novi materijal, a u posljednje vrijeme je snimio nekoliko novih traka koje će večeras predstaviti publici u Sarajevu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

“Skoro je izašla pjesma sa Maat Bandy - 'Westside girl', kao i 'Groove batteria' sa Gilberto Fufu, tu je i remix koji je upravo izašao za Wet Dreams ekipu. Sve izvodimo večeras uživo“, kaže.

Nakon Sarajeva, muzičar nastavlja nastupati u regionu i širom Evrope, ističući kako se za sada drži starog kontinenta.