Svjetska zvijezda
25

DJ Fedde Le Grand za Klix.ba: Sarajevska publika ima dobar muzički ukus

Piše: El. Lj.
Fedde Le Grand (Foto: D. S./Klix.ba)
Fedde Le Grand (Foto: D. S./Klix.ba)
Nizozemska superzvijezda i jedan od najpopularnijih DJ-eva i producenata današnjice Fedde Le Grand ovih dana boravi u Sarajevu. Vratio se nakon osam godina i svojim kultnim hitovima, ali i novim stvarima rasplesao je sinoć sarajevsku publiku i napravio odličnu atmosferu.

"Znam nekolicinu ljudi iz Sarajeva koji posjećuju skoro sve moje nastupe kada sviram u regionu. Mislim da sarajevska publika ima veoma dobar muzički ukus, a to je velika prednost svakom DJ-u koji nastupa ovdje", rekao je Fedde Le Grand za Klix.ba.

Kaže nam kako je sinoćnji nastup u prepunom My Faceu, koji su organizovali Sol Azur – Buena Vista i Sarajevo Clubbing, bio odlična priprema za ljeto. Na repertoaru se našla i njegova nova pjesma koja je upravo izašla, ali i dosta novih stvari koje nije svirao prije.

Iza njega je impozantna karijera i bojni hitovi koji se slučaju na svim dijelovima planete. Najdraža mu je, kaže nam Fedde, ona koju će sljedeću snimiti.

"Sve moje pjesme su mi na neki način drage, ali ja uvijek kažem da je najbitnije da pjesma nađe svoju publiku. Naprimjer, pjesma 'Wonder Years' mi je veoma draga, iako nije bila tako dobro prihvaćena kod publike. Također, neke moje pjesme koje prema mom mišljenju nisu najbolje, dotakle su publiku. Upravo to je bit muzike", rekao je.

Dodaje kako je muzika hrana za dušu i kroz smijeh nam kaže da bi poludio bez muzike.

"Muzika postoji koliko i čovjek. Muzika je potreba, kako umjetniku koji se izražava preko nje, tako i publici", rekao je.

Fedde Le Grand najpoznatiji je po pjesmi "Put Your Hands Up 4 Detroit" koja se od 2006. puštala na plesnim podijima širom svijeta. Nalazi se na svim relevantnim top listama najboljih DJ-a u svijetu, a snimio je remikse s najpoznatjim svjetskim zvijezdama (Madonna, Robbie Williams, Mr. V, Will.i.am, Martin Solveig, Sharam, Nicky Romero i mnogi drugi). Ipak, kada je riječ o uspjesima, Fedde nam kaže da se najviše ponosi činjenicom da radi posao koji voli.

"Mislim, nije to nešto na šta ja trebam biti ponosan ali sam zahvalan publici na dugogodišnjoj podršci jer se bez njih ništa od ovoga ne bi dogodilo", rekao je.

Kaže nam da se, kada je riječ o elektronskoj muzici, od perioda u kojem je počinjao producirati i stvarati muziku do danas mnogo toga promijenilo.

"U periodu u kojem sam počinjao svirati, house muzika je bila prililčno na marginama. Mislim da sam, zajedno sa još nekoliko umjetnika, popularizirao ovaj tip muzike. Druga velika promjena dogodila se prije tri ili četiri godine kada je američka scena konačno uhvatila korak jer iako je ova vrsta muzike nastala u Americi ona tamo nikada nije bila pretjerano popularna. Tada su se pojavili Black Eyed Peace i David Guetta kao pioniri ovog tipa muzike. Sada ih ima mnogo više", rekao je.

Njegovo mišljenje je da se sve brzo izdešavalo. House i dance muzika brzo su postale popularne, ali se nakon nekoliko godina većina američke publike vratila na hip-hop. Kaže nam kako to nekim umjetnicima smeta, no Fedde Le Grand ne dijeli njihovo mišljenje.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Smatram da kada nešto postane previše popularno, onda također postane i previše komercijalno pa radi generisanja profita dolazi do hiperprodukcije. Mislim da će od smanjenja popularnosti profitirati upravo ovakav tip muzike, jer povratak korijenima znači mogućnost eksperimentisanja što nije bio slučaj u proteklih nekoliko godina kada su umjetnici morali puštati komercijalne stvari da bi ostali na vrhu", rekao je.

Fedde Le Grand već ima isplanirane nastupe za cijelu godinu. Tokom zime uglavnom ne nastupa puno jer priprema nove stvari u studiju. Sezona obično počinje u Miamiju, nakon čega slijedi turneja po Aziji, a onda slijedi povratak u Evropu i SAD.