Koncert u Lisinskom
940

Divanhana započela regionalnu turneju i sevdahom očarala Zagreb

E. Sk.
Bosanskohercegovački bend Divanhana koncertom u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski, simboličnog naziva "Širimo sevdah", započeo je regionalnu i evropsku koncertnu sezonu.

Ovaj popularni bend sinoć je pred zagrebačkom publikom premijerno izveo niz autorskih pjesama koje će se naći na nadolazećem albumu koji planiraju objaviti krajem godine.

Prezentovali su, njima prepoznatljiv, sevdah buket koji je potekao na izvoru tradicionalne muzike, nošen na krilima starogradske, te na kraju satkan novokomponovanom muzikom savremenih autora koji su pisali i pišu u duhu tradicije. "Kamenčić po kamenčić, do savršenog šarenog mozaika koji pršti od ljubavi i sevdaha" ili "Sevdah za srce svakog ko je ostavio dušu u amanet maestralnim sarajevskim meraklijama" samo su neke od reakcija tamošnjih medija na sevdah spektakl u Lisinskom.

Od prve sevdalinke "Stade se cvijeće rosom kititi" preko već popularnih izvedbi Divanhane kao što su "Crven fesić", "Oj Safete, Sajo, Sarajlijo", ili "Emina" pa sve do novog sevdaha "Zova" i "Voće rodilo" zagrebačka publika je gromoglasno aplauzima nagrađivala ove sjajne umjetnike koji su svojim virtuoznim muziciranjem grlili srca više od 1500 posjetilaca koncerta.

"Započeti koncertnu sezonu u Lisinkom za mene, kao mladu umjetnicu, ali i za naš kolektiv predstavlja najinspirativniji početak radne godine. Bend je posljednjih mjeseci provodio većinu vremena zaključan iza zidova studija gdje je marljivo radio na završavanju novog diskografskog izdanja, tako da smo koncert u Zagrebu iskoristili kao savršenu priliku da sve šarene kreativnosti podijelimo sa našom najdražom rajom", kazala je vokalistica Divanhane Šejla Grgić.

Lisinski je, dodaje, uvijek bio mjesto za muzičko guštanje te su po prvi put izveli neke nove autorske pjesme.

"Izveli smo neke nove aranžmane starih sevdalinki, kao i seriju novokomponovanih pjesama majstora koji su pisali u duhu tradicije. Pamtit ćemo ovu prestupnu februarsku noć, nositi je sa sobom kao hamajliju, da nam grije prostor oko srca“, kazala je Grgić.

Spektakl u Lisinskom svojim umjećem sinoć su upotpunili gitarski virtuoz Sanel Redžić, trubač Rok Nemanič, tamburaški orkestar iz Slavonije, a veliko oduševljenje publike izazvala je i Naida Kraljić, nekadašnja članica ovog sastava, koja se na nekoliko pjesama ponovo pridružila svojim bivšim kolegama.

Nakon koncerta u Zagrebu, Divanhana najavljuje koncerte u Ljubljani, Velenju, Kočevju, Zugu, Bielu, Oslu, Beču, Linzu, Beogradu i mnogim drugim gradovima širom Evrope.