Nastupili u dva grada
165

Divanhana učestvovala na prestižnom Ledničko - Valtičkom muzičkom festivalu u Češkoj

N. O.
Bosanskohercegovački sastav Divanhana tokom vikenda zabilježio je vrlo uspješno učešće na Ledničko - Valtičkom festivalu.

Riječ je o eminentnom muzičkom festivalu s višegodišnjom tradicijom, gdje su svoje učešće uzeli neki od najcjenjenijih umjetnika iz svijeta klasične, savremene muzike, te world music scene.

Ove godine fokus festivala usmjeren je između ostalog i na balkansku muziku, gdje je u okviru programa Jugoprolog nastupala i naša Divanhana. S obzirom na velik interes lokalne publike i medija, Divanhana je nastupila u dva grada i to Hlohovcu i Charvatskoj Novoj Vesi.

Tako su posjetioci festivala mogli da uživaju u bezvremenskim pjesmama i melodijama iz naše tradicije, na otvorenim scenama pod zvjezdanim nebom.

Kako to često imaju običaj, članovi ovog popularnog benda su iskoristili priliku da sve poštovaoce njihovog rada počaste s još jednom live izvedbom. Ovog puta odabrali su jednu od najljepših balada s naših prostora, Šantićevu Eminu.

U magičnom ambijentu Ledničkog dvorca, UNESCO-om zaštićenom historijskom zdanju Južno Moravske regije, izgrađenom u 13 stoljeću, u hladovni stogodišnjih stabala odjekivali su stihovi "Sinoć kad se vraćah iz topla hamama...".

Važno je istaknuti da je jedan od pokrovitelja ovogodišnjeg festivala bila i Ambasada Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici, na čelu s uvaženom ambasadoricom Martinom Mlinarević, s kojom Divanhana gaji višegodišnje poštovanje i saradnju.

Divanhana nastavlja svoju koncertnu turneju Zavrzlama Tour gdje najavljuju koncerte u Bosni i Hercegovini, Španiji, Turskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj. Za više informacija o koncertima i aktivnostima benda možete posjetiti službenu stranicu www.divanhana.ba.