Selma Droce
321

Divanhana predstavlja novu članicu benda: Vjerovali smo da će nam se putevi sresti

N. O.
Selma Droce, nova članica benda Divanhana
Selma Droce, nova članica benda Divanhana
Bosanskohercegovački bend Divanhana prošlog mjeseca je najavio kraj saradnje s Šejlom Grgić te su predstavili novu pjevačicu Selmu Droce. U razgovoru za Klix.ba otkrili su kako je došlo do saradnje, a Selma je govorila o svojoj ljubavi prema muzici te novom poduhvatu u karijeri.

Selma Droce je nova pjevačica benda Divanhana, a članovi su otkrili kako se međusobno poznaju već nekoliko godina te da su se sretali na hodnicima Muzičke akademije u Sarajevu, kao i na određenim seminarima, pa čak i koncertima.

"Dugo vremena s poštovanjem pratimo njen rad te smo vjerovali da će nam se putevi jednog dana sasvim sigurno sresti, shodno tome da smo sve ove godine kročili vrlo bliskim muzičkim stazama", kazali su.

Naglasili su kako su zaista sretni što je postala dio njihovog "malog kolektiva" te da se iskreno raduju svemu što će "njen vedri duh i izniman talenat donijeti".

Otkrili su i koji je momenat bio presudan da započnu saradnju.

"Presudan je bio momenat kada smo se prvi put sreli u našem studiju i muzicirali zajedno. Taj momenat je zaista bio krucijalan, kako za nas, tako i za Selmu. Zaista smo kroz karijeru imali priliku sarađivati sa umjetnicima sa svih krajeva svijeta, i uvijek je presudan bio taj prvi dodir koji ostavariš kroz muziku, ili si u istoj pjesmi ili nisi", pojasnili su članovi Divanhane.

Nova era benda i nova iznenađenja

Njihov posljednji album "Zavrzlama" najavili su kao novu eru benda u kojoj će probati mnogo novih i drugačijih stvari, a jedna od takvih je bila da su sa Selmom uradili par koncerata, a da prije toga nikome nisu najavili da će na scenu izaći s novom članicom.

"Sa Selmom smo već u mjesecu maju imali tri divna koncerta u Austriji te nakon toga u Ankari i Makarskoj, da bi našu saradnju zvanično predstavili tek na nedavnom koncertu na festivalu 'Exit' u Novom Sadu. Ponijeli smo sevdah kroz čak dva kontinenta u našoj maloj, slatkoj tajni", ispričali su.

"Želimo da živimo od takvih trenutaka, od iskrenosti, od toga da svaki koncert biva onaj najposebniji, sanjamo veliko, odsanjamo sretni", poručuju.

Ističu da će nova era benda najviše će biti obilježena autorskim stvaralaštvom i da je to za njih svijet koji tek treba da otkriju.

Divanhana na nastupu u Ankari
Divanhana na nastupu u Ankari

"Želimo da istražujemo, krećemo se u nepoznatom te da uvijek našoj cijenjenoj publici poklanjamo nešto drukčije i neočekivano. Svakako da se iza nove ere krije i mnoštvo drugih tajni, a Selma je samo jedna od njih. Upravo sada na našim društvenim mrežama i službenoj stranici imamo mnogo simbola i skrivenih detalja koji otkrivaju neke nove note koje ćemo s našom sevdah rajom ubrzo podijeliti", kazali su.

Kako je "Zavrzlama" proglašena najboljim albumom Evrope u prvoj polovini ove godine naglasili su da se takav uspjeh se zaista nikada ne očekuje.

"Muzika je cilj, a uspjeh je valjda samo posljedica tog jednog iskrenog pokušaja", poručili su.

Album je objavljen na desetogodišnjicu postojanja kolektiva te kažu da su u njega utkali sve što su u proteklih isto toliko godina "naučili, otkrili, sanjali i odsanjali".

Mijenja se energija i pristup radu

Selma ističe da je svoju profesiju birala srcem te da je ljubav prema muzici naslijedila iz porodice.

"U mojoj kući se sviralo i pjevalo otkad znam za sebe, otac je svirao harmoniku i prve nastupe imala sam upravo s njim. Da sam tad znala da će mi to biti životni poziv, baš i nisam. To se desilo negdje krajem srednje škole. Razmišljala sam o tome šta bih voljela raditi cijeli život i tako sam odlučila da to bude muzika. Birala sam srcem i zaista mislim da nije pogriješilo", ispričala je nova pjevačica benda.

Kazala je kako je priključivanje Divanhani za nju jedan novi korak u životu te da se zaista veseli svemu što tek treba da se desi.

Selma Droce
Selma Droce

Govoreći o novom poduhvati i saradnji ističe: "Svaka osoba sa sobom nosi neku energiju i neki svoj umjetnički izraz. Posto smo zajedno radili već nekoliko koncerata, drago mi je da publika osjeća moj performans, kao i odnos prema istoj".

Naglasila je da je područje stvaralaštva i autorskog rada prostor u koji tek zajedno ulazimo i svijet koji tek treba da otkrijemo.

"Vjerujem da ćemo i tu imati drugačiji pristup stvarima, kao i to da će neki novi pristup donijeti novu publiku u našu sevdah porodicu", poručuje za kraj.