Nastupi u 14 zemalja
418

Divanhana najavljuje koncert u Zagrebu za kraj dvogodišnje turneje "Zukva"

Klix.ba
Bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana će svečanim koncertom u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu 24. februara 2018. godine završiti dvogodišnju turneju "Zukva".

Koncertnu turneju počeli su 1. marta 2016. godine rasprodanim koncertom u Beogradu na Kolarcu, nakon kojeg su se redali koncerti širom regiona i Evrope u nekim od najljepših kulturnih zdanja kao što su Maksim Gorki Teatar u Berlinu, Sodra Teatar u Štokholmu, Gasteig u Minhenu, Kino Šiška u Ljubljani, Makedonski narodni teatar u Skoplju i mnogim drugim.

Pomenuta turneja je realizovana kroz više od 100 koncerata u 14 zemalja regiona i Evrope, te je u svom raskošu iznjedrila prvo dokumentarno filmsko ostvarenje pomenutog benda u saradnji sa Al Jazeerom Balkans, kao i prvo live diskografsko izdanje Divanhane snimljeno u Narodnom pozorištu u Mostaru imena "Live in Mostar".

Tokom realizacije koncerata, promovišuće posljednje studijsko izdanje "Zukva" bend je imao priliku prezentovati svoj rad u nekim od najvećih globalnih medijskih mreža kao što su britanski BBC, ili Njemački WDR. Album je dobijao sjajne recenzije od strane vodećih world music časopisa kao što su Songlines ili fRoots, te je visoko kotirao na mnogim svjetskim world music chart pozicijama.

Nakon uspješnih koncerata u svim regionalnim centrima - Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Skoplju i Podgorici, iz benda izjavljuju kako sa iznimnom radošću iščekuju svoj koncert u Zagrebu.

"Kada smo krenuli na naše putovanje nismo ni slutili gdje će nas ljepota sevdaha odvesti. U zanosu i na krilima pjesme održali smo više od stotinu koncerata. Obišli smo manje i veće gradove naše domovine, pjesmom došli do Ljubljane, Beograda, Skoplja, Podgorice, Berlina, Minhena, Istanbula, Štokholma i našim sevdahom probudili srca što ljube i gore. Sa iznimnom radošću čekamo koncert u čuvenoj dvorani 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu zakazan za 24. februar naredne godine. Nošeni sevdahom, obilazeći gradove širom regiona i Evrope osjetili smo želju da u zagrebačkom hramu kulture ostavimo dio nas kroz muziku koju srcem osjećamo. Sa ushićenjem mogu reći da će sevdah doći u srca svih onih koji budu sa nama pomenute februarske večeri. Znamo da zagrebačka publika osjeća dobrotu i jednostavnost umjetnosti i ljepotu koju sevdah krije u sebi", izjavila je vokalistica Divanhane Naida Čatić.