Muzika
139

Divanhana na festivalu Balkan Trafik u Briselu

Klix.ba
Bosanskohercegovački bend Divanhana zabilježit će učešće na jednom od najeminentnijih evropskih world music festivala Balkan Trafik u Briselu.
Ovogodišnje, deveto po redu, izdanje festivala održat će se u prekrasnom kulturnom kompleksu BOZAR, izgrađenom 1928. godine po projektu proslavljenog arhitekta Victor Horte, inače domu Belgijskog nacionalnog orkestra.

Divanhana će nastupiti na HORTA sceni, centralnoj dvorani kapaciteta 2.200 sjedećih mjesta, gdje će dijeliti scenu sa Goranom Bregovićem kao nosioci glavnog programa ovogodišnjeg Balkan Trafika.

Zbog velikog interesovanja belgijske publike i tamošnjih medija Divanhana će u dva dana festivala (24. i 25. aprila) zabilježiti čak pet nastupa, što potvrđuje trenutnu popularnost ovog bosanskohercegovačkog sastava u Evropi kao i velikog interesa publike za našom urbanom tradicionalnom pjesmom -sevdalinkom.

Ideja festivala Balkan Trafik jeste, uslovno rečeno, „trgovanje“ kulturama i iskustvima, što nudi svojevrstan ključ za integraciju, komunikacije, dijeljenje i otvaranja prema drugima. Samim tim Divanhani će ovo učešće biti još jedna u nizu prilika za prezentiranjem sevdalinke Evropskoj publici kroz svoj prepoznatljiv zvuk koji kombinuje osjećanja ljubavne čežnje i melanholije, strasti i užitka, čiji korjeni dosežu sve do Otomanskog carstva.

Napomenimo da našem popularnom bendu ovo nije prvi put da učestvuje na prestižnom Evropskom festivalu. Vrijedno je izdvojiti učešće na 12 points festivalu (Porto), WOMEX (Solun), Adriatico Mediterraneo (Ankona), OXFAM fest (Firenca), BELEF (Beograd) i mnogim drugim.