Šire sevdah
623

Divanhana koncertom u Beču završila jesenju turneju i premijerno predstavila nove pjesme

E. Lj.
Foto: Albin Melez
Foto: Albin Melez
Bosanskohercegovački bend Divanhana rasprodao je kompletnu jesenju turneju koja je obuhvatila koncerte u Švicarskoj, Srbiji i Austriji te magičnim nastupom u Beču premijerno predstavila pjesme koje će se naći na njihovom novom studijskom albumu.

Nakon koncerata u Bernu, Delemontu, Churu i Lučanima, u kišnu subotnju noć, 11. novembra, Divanhana je u bečkom SIMM Cityju svim prisutnim ispunila duše sevdahom te prvi put predstavila dio muzičkog mozaika koji će se naći na njihovom novom studijskom izdanju.

Foto: Albin Melez
Foto: Albin Melez

"Koncert u Beču je ujedno bio i naša četvrta posjeta ovom divnom gradu te smo, shodno ranijim najdivnijim iskustvima koja odatle nosimo, pripremili jedan posebno odabran repertoar za našu dragu publiku. U ovom gradu smo imali jedan od prvih nastupa u karijeri, te svaki naredni dolazak bio je eksplozija Ljubavi, sreće, drugarstva i iskrene inspiracije koju smo dalje nosili sa sobom, te istu prenosili na našu muziku. Upravo iz tih razloga smo tu, u Beču, prvi put odsvirali pjesme koje pripremasmo zadnjih mjeseci u želji da osjetimo kako komuniciraju sa publikom. Moram priznati da smo napustili ovaj grad sa rancem punim čiste i netaknute inspiracije koju ćemo, sasvim sigurno, utkati u naš nadolazeći kreativni rad. Od srca hvala svima koji su subotnju večer proveli sa Divanhanom i punog glasa širili sevdah” izjavio je za Klix.ba pijanista benda Neven Tunjić.

Koncert u Beču rađen je u okviru programa Wiener Sevdah koji posljednjih godina širom Austrije veoma uspješno promoviše muziku naše zemlje te predstavlja sve izvođače tradicionalne pjesme od starijih do najmlađih generacija.

Foto: Albin Melez
Foto: Albin Melez

Divanhana će nakon jesenje turneje iskoristiti vrijeme za rad u studiju, a već za zimu najavljuju koncerte u Istanbulu, Amsterdamu, Ljubljani te u Lisinskom u Zagrebu 29. februara naredne godine.

Više informacija o koncertima i aktivnostima benda možete pratiti na službenoj stranici Divanhane.