Muzički fenomen
70

Dino Šukalo: Članove benda "Poruka u boci" ne povezuje novac i interes već ljubav prema Stingu

Piše: Selma H.
Foto: Dino Šukalo (Privatni arhiv)
Foto: Dino Šukalo (Privatni arhiv)
Muzički projekt "Poruka u boci" koji su pokrenuli članovi pratećeg benda Dine Merlina za sebe kažu da su jedini bend u Bosni i Hercegovini koji je posvećen muzici popularnog Stinga. O tome kako su došli na ideju da osnuju jedan ovakav bend razgovarali smo sa Dinom Šukalom gitaristom ovog benda.

Nakon prošlogodišnje truneje s našom najvećom muzičkom zvijezdom Dinom Merlinom s kojim su obišli gotovo cijeli svijet, bend je na jednoj dugoj tonskoj probi bez ikakvog prethodnog dogovora počeo svirati kultnu Stingovu pjesmu "Bring On The Night" .

"Odmah smo se dogovorili da kad se vratimo kući započnemo sa probama repertoara za jedan projekat koji bi svirao isključivo njegovu muziku. Jedini čovjek koji bi tako nešto mogao otpjevati bio je naš prijatelj iz djetinjstva, Benjamin Darman. Sa njim sam se josš od ratne '93. dogovarao da napravimo band. I evo, 26 godina poslije, zajedno šaljemo Poruku u Boci", rekao je na početku našeg razgovora Dino Šukalo.

Svoj prvi nastup bend će imati sutra u sarajevskom Klubu Jedan, a kako Dino kaže publika će imati priliku uživati u pjesmama koje su navježbali na velikom broju proba, a neke od njih su: "Roxanne", "Wrapped Around Your Finger, "Enlishman in New York" i još trideset drugih.

Foto: Članovi benda
Foto: Članovi benda "Poruka u boci"

"Odsviraćemo skoro sve vrijedno iz Stingovog pera još od njegove rane faze i grupe 'Last Exit' pa sve do danas. Nisam nikad ni sanjao da ću jednog dana imati pored sebe ljude koji će biti inficirani Stingovom muzikom kao ja. Jedan od heroja Adis Sirbubalo, profesor jazz klavira sa diplomom Columbia Univerziteta iz Chicaga je pokojni Kenny Kirkland, prvi klavirista Stingovog banda. Vinnie Colaiuta, Stingov trenutni bubnjar je ostavio ogroman trag u sviranju Anesa Beglerbegovića, našeg bubnjara koji je djetinjstvo proveo u Kanadi. Muamer Đozo, naš basista je jedan od najznačajnijih muzičara naše scene i dugugodišnji basista u bendu Dine Merlina", rekao je Šukalo o članovima svog benda i dodao da je najveće iznenađenje u ovoj ekipi Ismar Poric, saksofonista, koji je ozbiljno prostudirao muziku Branforda Marsalisa, jednog od najvažnijih jazz muzičara svih vremena i Stingove desne ruke.

Dodao je i kako ovu priču ne bi mogao zamisliti bez jedinog ženskog člana u bendu Ajsele Zoronjić koja je profesorica muzike i naš najbolji back vokal.

Stingova muzika je impresivna

Imenu projekta kumovao je Edin Zubčević direktor Jazz festa Sarajevo, čije mišljenje Šukalo iznimno cijeni. On mu je predložio da naziv benda bude na bosanskom jeziku i da to bude "Poruka u boci". Šukalo kaže da je Zubčević bio upravu, te da je izabrano odlično ime, a Stingovu muziku bend je izabrao zbog toga što Sting zbog svoje muzičke kompleksnosti na ovim prostorima nije bio obrađivan.

"Njegova muzika je specifična po tome što je kompleksna, zahtjevna i nimalo banalna a istovremeno ultra popularna što je savršena formula ili definicija pop muzike. Prva pjesma koju smo na prvoj probi svirali bila je 'Shape of my Heart' jedan od njegovih najvećih hitova koji je mnogostruko obrađivan. Poznato je da je Sting profesor književnosti, a u ovoj pjesmi priča o ljubavi kroz život jednog kockara", rekao je Šukalo i dodao kako će se ovaj bend ipak držati samo Stingove muzike.

Kaže i kako je njegov opus je toliko impresivan i maltene neiscrpan da se može studirati i analizirati godinama, bilo sa muzičke, interpretatorske ili poeteske strane.

Dino Šukalo je kazao i kako su svi članovi benda potpuno ravnopravni jer ih u ovoj priči ne povezuje novac ili interes, već ljubav prema jednom muzičkom fenomenu.

"Danas je svaki profesionalni muzičar, dakle onaj koji živi od svog posla, angažovan u mnogo projekata. Ako pogledate naše biografije vidjet ćete da smo bili ili još uvijek jesmo dio nekih od najznačajnijih naših muzičkih pojava. Sve ono što smo dosad naučili a pogotovo kroz rad sa Dinom Merlinom mi smo upotrijebili u ovom projektu", rekao je Dino Šukalo na kraju našeg razgovora i dodao kako su njihovi planovi u narednom periodu da što više sviraju , te da da će zasad pokušati da zapamte sve note i stihove Stingovih vanvremenskih hitova.